Recesija prisutna kao tema i na Mostri

Ekonomska kriza uticala je i na filmsku industriju, a recesija i siromaštvo neke su od tema ostvarenja koja su prikazana na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji koji je otvoren 28. avgusta, a biće zatvoren 7. septembra dodelom nagrade Zlatni lav za najbolji film.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

13:43

Default images

Reditelj Pol Šreder, rekao je juče da su ekonomske okolnosti manje - više transformisale industriju.

"Film prolazi kroz sistemsku promenu. Sve što znamo o ovome iz prošlosti se ne primenjuje", rekao je Šreder na konferenciji za novinare povodom svog niskobudžetnog filma "Canyons" u kome igra Lindzi Lohan koja se nije pojavila na Festivalu", prenele su agencije.

U jednom od filmova iz glavne takmičarske konkurencije koji je prikazan juče,"Joe"(Džo), koji je režirao Dejvid Gordon Grin i koji je baziran na istoimenom romanu Lerija Brauna, Nikolas Kejdž igra alkoholičara koji se sprijateljuje sa mladićem koji ima nasilnu prošlost.

Siromaštvo i nemaština mogu se videti u gotovo svakoj sceni - od starog i propalog kamiona koji Kejdž vozi kako bi pokupio radnike do njegovog komšiluka okruženog oronulim straćarama.

Bio sam veoma pažljiv pri izboru filma... Nisam radio godinu dana i onda sam pronašao scenario", rekao je Kejdž na pres konferenciji na kojoj je predstavljao film.

"Za mene je to bila šansa da se vratim dubokoj analizi mog lika, da ga izgrađujem i da radim na tome sa Dejvidom", dodao je glumac koji je dobio Oskara za najboljeg glumca za ulogu holivudskog scenariste i alkoholičara 1995. godine u filmu "Napuštajući Las Vegas" Za taj film, Kejdž je rekao da je naučio kako da glumi pijanca tako što je snimao sebe nakon par pića. Ovaj put, prema njegovim rečima, on i njegov mlađi kolega Taj Šridan (Tye Sheridan), tinejdžer o kome Dyyo počinje da se stara, simulirali su osećaj pijanstva tako što su se vrteli u krug dok nije počelo da im se vrti u glavi.

Ostvarenje "The Police Officer''s Wife" (Die Frau des Poliziste), reditelja Filipa Greninga koji se takođe nalazi u trci za Zlatnog lava prikazuje mladu porodicu u provinciji Nemačke čiji se naizgled bezbrižan život pretvara u nasilje.

Reditelj Grening rekao je da film govori o emocionalnom i psihičkom odnosu i onome šta izaziva zlostavljanje, a da je ekonomska situacija odigrala jednu od glavnih uloga.

"Film ne govori samo o nasilju u porodici, on takođe se bavi ljubavlju između majke i ćerke", dodao je on. "Takođe, tu je i aspekt siromaštva".

Tri sata dugačak film, podeljen je na 59 poglavlja, a tišina označava početak svakog. To "oduzima mnogo vremena i uznemirava emociije", napisao je Džej Vejberg kritičar lista "Varajeti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: