"Drugi susret" i zvanično kandidat za Oskara

Savetnik predsednika Republike Radoslav Pavlović sastao se danas sa Zoltanom Danijem, pukovnikom u penziji i Željkom Mirkovićem, producentom dokumentarnog filma „Drugi susret“, koji prati sudbine i susret dvojice bivših vojnika, američkog ratnog pilota koji je za komandama „nevidljivog“ bombardera F-117A učestvovao u NATO bombardovanju SRJ 1999. i oficira Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije čija ga je raketna baterija oborila tokom četvrte noći dejstava, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 30.08.2013.

20:26

Default images

Mirković i Dani su obavestili Pavlovića da im je iz SAD stigla vest o prihvatanju kandidature filma „Drugi susret“ za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014, navodi se u saopštenju.

Oni su, navodi se, izrazili nadu da bi, uz određenu pomoć i podršku za američku i širu globalnu promociju filma, ova topla ljudska priča o dva susreta, prvom neprijatnom, „službenom“, kada su Dani i Zeljko bili vojnici u ratnim okolnostima i drugom, kada su se kao dvojica penzionera upoznali i sprijateljili deceniju kasnije, mogla da se nađe u najužoj konkurenciji za najprestižniju svetsku filmsku nagradu.

Savetnik Pavlović je zahvalio Daniju i Mirkoviću na poseti, ocenivši „Drugi susret“ kao film pozitivnog duha, sa značajnom porukom humanosti i nade, i dodao da bi njegov eventualni ulazak u najužu konkurenciju za Oskara značajno afirmisao našu kinematografiju.

Pavlović je izrazio žaljenje zbog krizom uslovljenih budžetskih ograničenja za kulturu u našoj zemlji, ali i ponovio principijelnu spremnost države, da se, uprkos finansijskim teškoćama, angažuje na sve raspoložive načine u situacijama kada treba da podrži dobre i korisne projekte.

U tom smislu, preneo je gostima uveravanja da će se kroz institucionalne mehanizme i uz pomoć i podršku ljudi dobre volje u zemlji i inostranstvu učiniti sve što je u trenutnim okolnostima moguće da se podrži put „Drugog susreta“ ka Oskaru za narednu godinu, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: