"Montevideo" gledali milioni Kineza

Film "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića prikazan je premijerno 3. avgusta uveče na kineskom nacionalnom TV kanalu CCTV 6, a reprizna projekcija zakazana je za nedelju.

Podeli

Tako je "Montevideo, Bog te video" postao prvi srpski film prikazan na kineskoj televiziji u okviru selekcije "Najbolji filmovi" i našao se među samo 52 strana filma koje kineska televizija godišnje odobrava.

U polučasovnoj studijskoj emisiji koja je bila posvećena filmu, višemilionskom auditorijumu bila je predstavljena Srbija i njena dugogodišnja sportska i filmska tradicija.

"Ovo je neverovatan događaj jer veliki holivudski producenti poslednjih godina ulažu ogromne napore da uđu na kinesko tržište i veoma im je teško pošto Kina ima kvote za holivudske filmove. Ovo bi mogao da bude revolucionaran događaj koji bi otvorio vrata srpskom filmu i kulturi na kinesko, ogromno i važno tržište", izjavio je reditelj filma Dragan Bjelogrlić.

Da bi se našao u krugu najboljih filmskih ostvarenja današnjice "Montevideo, Bog te video" je prošao strogu selekciju "China Film Group", jedinog ovlašćenog filmskog distributera stranih filmova u Kini, a potom i urednika CCTV6, najgledanije kineske televizije specijalizovane za filmski program.

Selekcija "Najbolji filmovi" se prikazuje od 1998. godine i ima zadatak da gledaocima predstavi najbolja strana ostvarenja.

"Montevideo, Bog te video", sniman u produkciji kuće "Intermedia Network", prvi put je kineskoj publici predstavljen tokom Nedelje srpskog filma u Kini i učestvovao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu 2012.

Iste godine je proglašen za najbolji igrani film na Međunarodnom festivalu sportskog filma u Pekingu.

Pročitajte recenziju filma "Montevideo, Bog te video"

Film/TV

"Bili smo prvaci sveta" premijerno u Ljubljani

Izložba i dokumentarni film "Bili smo prvaci sveta“, o usponu Jugoslovenske košarke, producentske kuće "Intermedia Network“ iz Beograda, biće premijerno predstavljeni u Ljubljani tokom Evropskog prvenstva u košarci koje se ove godine održava 4. do 22. septembra.

Film/TV subota 31.08. 14:24 Komentara: 1

Recesija prisutna kao tema i na Mostri

Ekonomska kriza uticala je i na filmsku industriju, a recesija i siromaštvo neke su od tema ostvarenja koja su prikazana na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji koji je otvoren 28. avgusta, a biće zatvoren 7. septembra dodelom nagrade Zlatni lav za najbolji film.

Film/TV subota 31.08. 13:43 Komentara: 1

Beluči u Parizu umesto u Hutovom blatu

Iako su se odgovorni u Parku prirode "Hutovo blato" u Bosni i Hercegovini ponadali da će im turizam "procvetati" dolaskom ekipe filma "Na mlečnom putu" reditelja Emira Kusturice, predvođenom zanosnom italijanskom glumicom Monikom Beluči, to se nije ostvarilo.

Film/TV subota 31.08. 09:56 Komentara: 6

"Drugi susret" i zvanično kandidat za Oskara

Savetnik predsednika Republike Radoslav Pavlović sastao se danas sa Zoltanom Danijem, pukovnikom u penziji i Željkom Mirkovićem, producentom dokumentarnog filma „Drugi susret“, koji prati sudbine i susret dvojice bivših vojnika, američkog ratnog pilota koji je za komandama „nevidljivog“ bombardera F-117A učestvovao u NATO bombardovanju SRJ 1999. i oficira Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije čija ga je raketna baterija oborila tokom četvrte noći dejstava, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Film/TV petak 30.08. 20:26 Komentara: 1
strana 1 od 53 idi na stranu