Otvoren jubilarni Festival Palić

Dodelom priznanja za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji "Aleksandar Lifka" proslavljenom ruskom režiseru i glumacu Nikiti Mihalkovu i jednom od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emiru Kusturici, na Letnjoj pozornici na Paliću otvoreno je jubilarno dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.07.2013.

09:26

Default images

Uručujući nagrade, direktor Festivala Radoslav Zelenović istakao je Mihalkovljev i Kusturičinin doprinos, kako domaćim, tako i evropskoj kinematografiji.

"Promenio je Kusta mnogo toga u našoj kinematografiji i evropskom filmu. Za mene je najvažnija projekcija 'Oca na službenom putu' u Kanu. Od toga vremena, na naš film i kinematografiju gledalo se drugim očima", rekao je Zelenović.

Zahvaljujući na nagradi, Kusturica je rekao da se, od kako je informatička revolucija promenila svet, tehnološki procesi ubrzani, a "35-cu" zamenio video, "u stvari nije desilo ništa".

"Kako god okreneš, moraš da imaš dobru ideju. Po mom dubokom uverenju, da bi napravio veiki globalni hit, ne smeš biti pametan. Utoliko su festivali kao što je ovaj postali sigurne kuće za dobre filmove i utoliko sam zahvalan festivalu na ovoj nagradi", rekao je, između ostalog, Kusturica.

Obraćajući se publici posle uručenja nagrade, Nikita Mihalkov je izneo koliko je vremena bilo potrebno da iz Nižnjeg Novgoroda, gde trenutno radi, stigne do Palića, konstatovavši "koliko voli Srbiju da bi sve to uradio".

Na početku svečane ceremonije prikazan je kratki film "Vrata večnosti" (The Gate of Eternity) snimljen povodom 20 godina postojanja Festivala.

Gradonačelnik Subotice, utemeljivač festivala, Modest Dulić ocenio je da Festival već pune dve decenije donosi filmski duh Evrope na ove prostore i "omogućava vrhunskim filmskim stvaraocima da se susreću, druže i razmenjuju iskustva, sklapaju dogovore o saradnji na filmskim projektima i započinju dugovečna prijateljstva".

"U poslednjih 10 godina, odlukom da se ovaj Festival fokusira isključivo na evropski film, posetiocima i našoj javnosti omogućeno je da steknu uvid u to kako vrhunski autori vide Evropu današnjice i vreme u kome živimo. Na ovom platnu iza mene prikazani su brojni filmovi neprocenjivog kvaliteta i značaja, koji su prikazani ovde i više nigde i nikad u našoj zemlji", rekao je Dulić.

On je i ove godine pohvalio ideju organizatora da formiranjem bioskopa evropskog filma "Eurocinema", evropskom filmu omogući prisustvo u bioskopu svih 365 dana u godini, a Suboticu "postavi na mapu gradova koji imaju bioskop evropskog filma".

Dulić je uručio zaslužnim ličnostima plakete za izuzetan doprinos razvoju i promociji Festivala u prethodnih dvadeset godina, među kojima je i novinarka Tanjuga Zorica Dimitrijević.

U ime nagrađenih zahvalila se poznata glumica i članica saveta festivala Mira Banjac, koja je ocenila da "živimo u teškom i osiromašenom vremenu, ali nećemo dozvoliti da samo kultura bude mera tog siromaštva".

"Najveće siromaštvo je siromaštvo duha jednog naroda. Da to ne mora tako biti, 20 godina ovaj festival je negovao istinski veliku evropsku produkciju. Zaslužio je, kao i ovaj grad, koji ima utemeljenu višenacionalnu kulturu, da bude počastvovani domaćin ovog velikog slavlja", rekla je Mira Banjac.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informiranje, kao i Ministarstvo kulture i informatičkog društva Vlade Srbije.

U svom obraćanju, pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić ocenio je da 20 godina ovog festivala svedoče da je nastao i opstao u "najteže moguće vreme".

"To je dokaz kvaliteta ovog festivala. On je pratio i probleme u našoj zemlji i kinematografiji, ali i velike uspone i pobede u našoj kinematografiji. I sada je bilo muka, ali će festival biti fantastičan. Dokaz u prilog tome je prisustvo Mihalkova i Kusturice", rekao je Grujić.

Ministar kulture Bratislav Petković podsetio je da je ova manifestacija od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, u teškim vremenima izlolacije, izrastao u važnu tačku mape evropskih filmskih festivala.

"Od 2003. postaje festival evropskog filma, što je bio veoma hrabar potez. Uspeh nije izostao i danas je ovaj festival jedan od najznačajnijih u regionu i jedan od retkih sa 100 odsto evropskim programom", rekao je Petković, ocenivši da Subotica i Palić svake godine dokazuju da su predvodnici evropske ideje u celoj zemlji.

Tokom ceremonije predstavljen je i Žiri Festivala kojim predsedava čuveni srpski reditelj Srđan Dragojević, a pored njega u Žiriju su i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, poznata turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju, a biće dodeljena i "Specijalna nagrada žirija".

Međunarodni žiri kritike činiće ove godine filmska kritičarka i urednica magazina "Dazed & Confused" iz Engleske Karmen Grej, filmska kritičarka i direktorka festivala "L'Europe autour de l'Europe" iz Francuske Irena Bilić i filmska kritičarka iz Srbije Kristina Đuković.

Međunarodni žiri kritike će dodeliti Nagradu za najbolji film iz programa "Paralele i sudari".

Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala evropskog filma, trajaće do 19. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

Festival će ove godine ugostiti preko 180 sineasta iz cele Evrope. Evropska filmska akademija (EFA) odlučila je da ove godine susrete filmskih stvaralaca iz cele Evrope poznate kao "A Sunday in the Country" organizuje u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić, a jedan od prisutnih biće i čuveni irski reditelj Džim Šeridan.

Festival je otvorilo ostvarenje "Kongres" Arija Folmana, koje je prikazano van konkurencije, dok je prvo ostvarenje prikazano u konkurenciji za nagrade holandsko ostvarenje "Borgman", reditelja Aleksa van Varmerdama.

Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka", koji je sa selekcijama Omaž program posvećen dobitnicima nagrade "Erste Underground Spirit", Evropa i hrišćanstvo i Pobednici Palića činio predfestivalski program, završen je u petak, 12. jula.

Od 13. do 19. jula biće prikazani filmovi iz još sedam selekcija - Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi turski film, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Dečji program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: