Odložen novosadski "Cinema City"

Početak šestog "Cinema City" festivala pomeren je za 29. avgust, primarni razlog nedostatak novca. Od potrebnih 30 miliona, obezbeđene dve trećine.

Izvor: Đ. Vukmirović, Večernje novosti
Podeli

Umesto da upravo ovih dana Novi Sad, po običaju, bude sav u znaku filma, to će se dogoditi tek krajem leta. Početak šestog "Cinema City-a", zamišljenog pre svega kao festival nacionalnog filma, pomeren je za 29. avgust. Za to, objašnjava direktor Miloš Ignjatović, postoje dva razloga: nedostatak novca, kao primaran, i prebukiranost kraja juna i početka jula kulturnim zbivanjima, kao sekundaran.

“Za festival nam je potrebno oko 30 miliona dinara, a do sada smo uspeli da obezbedimo otprilike dve trećine tog novca”, precizira Ignjatović za "Novosti". “S druge strane, tek su završeni ‘Sterijino pozorje’ i ‘Zmajeve dečje igre’, ‘Exit’ samo što nije počeo, pa nije loše izmestiti se iz te svojevrsne gužve.

Nagrađivani - Na prethodnih pet novosadskih festivala najznačajnije priznanje "Gran Pri" pripalo je "Ljubavi i drugim zločinima" Stefana Arsenijevića (2008), "Običnim ljudima" Vladimira Perišića (2009), "Ženi sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića (2010), "Tilvi Roš" Nikole Ležajića (2011) i "Klipu" Maje Miloš (2012).

Kada je o novcu reč, praznina u planiranom budžetu posledica je činjenice da festival, za razliku od prethodnih godina, na nedavnom konkursu novosadske administracije za finansiranje kulturnih projekata, nije dobio ni jedan dinar.

“Kada smo 2008. ustanovili festival sa sadašnjim nazivom i konceptom, od gradske administracije, na čijem čelu je bila Maja Gojković, dobili smo 20 miliona, a narednih godina, dok je grad vodio Igor Pavličić, po deset”, kaže Ignjatović. “Za ovogodišnji izostanak pomoći nismo dobili nikakvo objašnjenje. Gradonačelnik Miloš Vučević je, istina, najavio da će, posle rebalansa gradskog budžeta, greške biti ispravljene, možda će se to i dogoditi.”

Za razliku od prethodnih godina, pomoć nije stigla ni od republičkog Ministarstva kulture, a jedino se, sa 12 miliona dinara, ozbiljnije "otvorila" pokrajinska administracija. Uprkos problemima, organizatori će, najavljuje Ignjatović, učiniti sve da koncept i kvalitet ovogodišnjeg izdanja festivala u čije tri selekcije je svakako najvažnija "Nacionalna klasa" (preostale dve su selekcija stranih igranih filmova, odnosno selekcija filomova sa budžetom do 10.000 dolara u kojoj se, uzgred, ove godine već prijavilo 400 autora), budu sačuvani.

Nacionalna klasa 2013. - U glavnoj selekciji ovogodišnjeg Sinema sitija sigurno će biti prikazani "Falsifikator" Gorana Markovića, "Krugovi" Srdana Golubovića, "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, "Skidanje" Koste Đorđevića, "Odumiranje" Miloša Pušića, "Mamaroš" Momčila Mrdakovića, "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića, "Led" Jelene Bajić Jočić, "Artiljero" Srđe Anđelića i "Ljubav dolazi kasnije" Hadži Aleksandra Đurovića.

“U ‘Nacionalnoj klasi’ su, da podsetim, praktično svi domaći filmovi snimljeni između dva festivala, pod uslovom, naravno, da zadovoljavaju minimalne umetničke kriterijume. Za sada je sigurno da će ih biti deset, a za neke još pregovaramo”, kaže Ignjatović.

Mada sve još nisu definisane, filmovi će se, i ove godine, u skladu sa osnovnom polaznom idejom festivala "ceo grad je bioskop", prikazivati na više od deset lokacija u Novom Sadu, a glavni gost biće izraelski reditelj Eran Rilkis. Biće organizovane i prateće manifestacije, poput retrospektive posvećene nekom od velikih domaćih autora (do sada su, uz ostale, to bili Dušan Makavejev, Živojin Pavlović i Mića Popović, a ove godine će, najverovatnije, biti Želimir Žilnik), odnosno smotra muzičkog filma, u okviru koje će biti prikazan i film o Bobu Marliju.

strana 1 od 45 idi na stranu