Palić: Festivala će biti, čekaju se pare

Jubilarni 20. Festival evropskog filma Palić biće održan, kako je i planirano, od 13. do 19. jula na Paliću i u Subotici, ali budžet te ugledne manifestacije još nije preciziran, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu direktor festivala Radoslav Zelenović.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2013.

16:30

Default images

"Festivala će biti, oko toga nismo ni imali nedoumice, jedino je pitanje gabarita, odnosno šta možemo da uradimo sa datim sredstvima, a da se na programu ne oseti da je para znatno manje", rekao je on i precizirao da je budžet sa 400.000 evra u 2008. godini spao na 170.000 evra u ovom trenutku.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent festivala, Blažo Perović izjavio je da je ministar kulture Bratislav Petković obećao još pet miliona dinara.

"Sredstva od Grada Subotice i Pokrajine su evidentna, a što se tiče Ministarstva kulture, na konkursu čiji su rezultati tek nedavno objavljeni dodeljeno nam je svega 1,3 miliona dinara. Dobili smo usmenu informaciju da će ministar odobriti još pet miliona, ali nemamo potpisan sporazum", rekao je on.

Pored toga, kako je objasnio, i kada se potpiše sporazum neizvesno je kada će sredstva leći na račun, posebno s obzirom na rebalans budžeta i embargo na isplate od strane ministra finansija.

"Voleo bih da vidim kako bi ljudi iz Ministarstva kulture organizovali jednu ozbiljnu manifestaciju u uslovima koje oni nama kreiraju", rekao je on i podsetio da je Otvoreni univerzitet organizator i Medjunarodnog pozorišnog festivala za decu, koji je održan još u maju, a za koji postoji dug od četiri miliona dinara.

Naime, na konkursu je za taj festival traženo šest miliona i komisija ih je odobrila, ali je naknadnom odlukom Ministarstva suma svedena na dva miliona.

Zelenović je podsetio da se festival ne sprema "od danas do sutra" i da se ozbiljni gosti i filmovi (ili predstave) pozivaju znatno ranije, a kada se budžet kasno utvrdi, kao što je slučaj ove godine, nastaju problemi.

Poteškoću u aktuelnom periodu izaziva i potpuni prelazak svetskog filma na digitalni format.

"Mi ne samo što smo izgubili mnoge bioskope, nego ni oni koji su ostali nisu prilagodjeni za digitalne projekcije, pa oprema mora da se iznajmljuje. To nije samo pitanje jednog festivala nego kulturne politike da se na vreme prestrojimo", rekao je Zelenović.

Povodom jubileja festivala na Paliću, istakao je da je pre tačno deset godina utvrdjen njegov profil - evropski film.

"Zanimljivo je da u zemlji u kojoj se toliko govori o Evropi imamo jednu značajnu evropsku manifestaciju, koja se svake godine suočava sa situacijom kako da zakrpi budžet", napomenuo je on.

Ipak, biće prikazano 11 programskih celina, sa ukupno 91 filmom, na šest lokacija, a očekujemo oko 150 domaćih i stranih gostiju, medju kojima dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka" - reditelje Nikitu Mihalkova i Emira Kusturicu, kojima će biti uručene nagrade "Aleksandar Lifka".

Na festivalu će prikazan i kratki dokumentarac Sabolča Tolnaija o proteklih deset godina, od kako je ovaj festival posvećen evropskom filmu.

Glavni takmičarski program počeće izuzetnim filmom "Kongres" izraelskog oskarovca Arija Folmana, koji je snimljen u koprodukciji Izraela, Nemačke i još četiri evropske zemlje. Do 19. jula u konkurenciji za Zlatni toranj i druge nagrade učestvuje 14 filmova u selekciji Nikolaja Nikitina, najavio je danas na konferenciji za novinare selektor programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope" Petar Mitrić.

On je iz glavnog programa izdvojio i holandski film "Borgman" Aleksa van Varmerdama, koji je podelio kritiku u Kanu, ruski "Dug i srećan život" Borisa Hlebnjikova - učesnika takmičarskog programa Berlinala, slovačcki "Moj pas Kiler" Mire Fornaj koja je osvojila "Zlatnog tigra" u Roterdamu, turski "Vi osvetljavate noć" novog autora Onura Unluja koji dobija izvanredne kritike u svetu, kao i film "Krugovi" srpskog reditelja Srdana Golubovića.

Njih će ocenjivati žiri čiji je predsednik srpski reditelj Srdjan Dragojević, a članovi britanski producent Ešli Horner, turska glumica Nurgul Jesilkaj, češka filmska poslenica Marketa Hodouskova i francuska kritičarka Pamela Pianeza.

Program "Paralele i sudari", sa deset filmova iz istočne Evrope, otvara ruski "Hoću i ja" nedavno preminulog slavnog reditelja Alekseja Balabanova, a predstaviće ga njegov saradnik Oleg Verkuša, koji će biti gost na Paliću.

Mitrić je skrenuo pažnju i na "Sudiju" autorke Kadri Kusar iz Estonije, "Hladnoću" Ugura Jicela iz Turske, domaću premijeru "Odumiranja" Miloša Pušića, koji upravo učestvuje na festivalu u Karlovim Varima, kao i "Istalgiju" (Žal za istokom) Darije Oniščenko, u koprodukciji Ukrajine, Nemačke i Srbije.

Nagradu u ovom programu dodeljuje žiri kritike, čije su članice Karmen Grej (Velika Britanija), Irina Bilić (Francuska) i Kristina Djuković (Srbija).

Ciklus "Mladi duh Evrope", koji traga za novim tokovima, predstaviće 13 kratkih i dugometražnih filmova, medju kojima rad osmoro studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu "Gde je Nađa", kao i animirani "Rebitlend" Nikole Majdaka mladjeg i Ane Nedeljković, koji je premijeru imao na Berlinalu.

Mitrić je preporučio i portugalske filmove "Bitka za Tabato" Žoaoa Viane i "Jutro na dan Svetog Antonija" Žoaoa Pedra Rodrigesa, kao i kontroverzni kratki film "Uživanje" Nine Tiberg iz Švedske.

Festival čine i selekcije Novi turski film, Novi madjarski film, Ekološki dokumentarci, Dečji program.

Predfestivalski progam počinje već danas ciklusom "Evropa i hrišćanstvo", čiju je selekciju obavio, kao jedan od svojih poslednjih filmskih poslova, Dinko Tucaković, koji je iznenada preminuo u februaru ove godine.

Večeras (1. jul) počinje i retrospektiva "Pobednici Palića", 6. i 7. jula biće prikazani filmovi dobitnika nagrade "Erste Andergraund spirit" - braće Buharov, a od 8. do 12. jula omaž dobitnicima nagrade "Lifka" sa izborom filmova Mihalkova i Kusturice.

Za 12. jul predvidjen je i specijalni dogadjaj u saradnji sa Britanskim filmskim institutom (BFI), koji je najavila Ivana Djurišić iz Britanskog saveta u Beogradu.

Biće prikazan nemi film Alfreda Hičkoka "Stanar" iz 1926. godine, restaurisana verzija koja je deo projekta BFI za zaštitu filmske baštine i njenu promociju u svetu. Projekciju na otvorenom, ispred Gradske kuće u Subotici, pratiće nova muzika, naručena specijalno za taj film.

Tim povodom na Paliću će gostovati kustos BFI koji će sa stručnjacima iz Jugoslovenske kinoteke razgovarati o restauraciji vrednog filmskog nasledja.

Direktor FEF-a za komunikacije Dejan Zvekić najavio je i druge goste. Posebnu pažnju privlači program Evropske filmske akademije (EFA) "Nedelja u pirodi" u okviru kojeg će 18. jula predavanje održati slavni irski reditelj Džim Šeridan, a očekuje se i dolazak direktorke EFA Marijan Doring.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: