“Srbi odlično reaguju na španski humor”

Deset izvanrednih španskih filmova proteklih dana privlačilo je stotine gledalaca svake večeri u Dvoranu kulturnog centra Beograda. Nakon što je završio svoj beogradski život, festival “Španski metar” 29. maja prelazi u Novi Sad.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2013.

17:07

Default images

Sve je počelo policijskom krimi – dramom “Grupa 7” koju je publika ispratila ovacijama 23. maja na otvaranju festivala u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Tokom pet festivalskih dana publika je videla najnovije španske komedije, istorijske drame i animirana ostvarenja, ali i crno-beli nemi film “Snežana i sedam patuljaka” koji je trijumfovao na ovogodišnjoj dodeli nagrada Goja koje dodeljuje španska akademija. Taj film je upravo na “Španskom metru” imao premijeru u našem regionu.

Sve do zatvaranja izvanrednim čileanskim filmom “Ne” beogradska publika pokazala je da kod nas vlada veliko interesovanje za filmove koji dolaze ne samo iz Španije već i iz Južne Amerike. Iako još uvek nisu stigli podaci o uspešnosti festivala, iz Institura Servantes koji stoji iza festivala tvrde da su njihova očekivanja opravdana, naročito kada se uzme u obzir količina problema koje je trebalo savladati.

PROČITAJTE: Prozor u najbolji španski film

“’Španski metar’ je jedno od centralnih dešavanja u našem godišnjem kalendaru. To je festival koji zahteva mnogo napora u pripremi ali i realizaciji”, tvrdi Havijer Vakas, menadžer za kulturu Instituta Servantes. “Prošle godine smo zabeležili odličan uspeh sa gostovanjem reditelja Monća Armendarisa koji je trenutno među najvažnijim španskim rediteljima. Ove godine smo usled sve veće krize doživeli značajno smanjenje buždeta, pa smo odlučili da novac pre svega usmerimo na kvalitetan filmski program, jer je to ono zbog čega festival postoji.”

Za odabir filmova koji su ušli u festivalski program zadužen je filmski saradnik Nebojša Popović. Nakon obilaska mnogih svetskih festivala, uključujući i one koji akcenat stavljaju na španski film (San Sebastijan, Valjadolid…) Popović je sačinio listu filmova na koje treba obratiti pažnju. “Nažalost ne možemo da prikažemo sve što bismo hteli, pa se odlučujemo uglavnom za novije filmove koji kod nas nisu do festivala prikazivani. To zahteva dodatnu papirologiju i dodatna sredstva za projekcije tih filmova. Ali važno nam je da prikazana ostvarenja imaju vitalan odnos sa publikom, filmovi imaju bioskopski ili festivalski život i da su na taj način ostvarili komunikaciju sa gledaocima”, objašnjava Vakas.

Prema njegovim rečima, upravo je brojnost publike za sada najvažniji razlog zbog kojeg se filmovi prikazuju u Beogradu i Novom Sadu. Postoji i želja da se festival proširi na gradove širom Srbije, ali je za to potrebna inicijativa lokalnih kulturnih centara.

“Institut Servantes i služi tome da bude svojevrstan posrednik između španske i južnoameričke kulture s jedne i Srbije sa druge strane. Tako da svi oni koji žele da dovuku deo te kulture u svoj grad mogu da nas pozovu i pokrenu svoje ideje uz našu pomoć”, kaže Vakas u razgovoru za B92.

Kada je reč o filmovima koji su na prikazani na “Španskom metru”, Vakas posebno izdvaja komediju “Muškarci na gotovs” (Una pistola en cada mano), koja je 25. maja prikazana u rasprodatoj Dvorani KCB-a.

“Nakon prošlog festivala sugerisano nam je da bi trebalo da uključimo nešto više komedija i to smo ove godine učinili. ‘Muškarci na gotovs’ su naišli na odličnu reakciju i za sve one koji su ostali bez ulaznice imamo lepu vest. Taj film će od 27. marta biti na repertoaru Kulturnog centra Beograda”, navodi on. Vakas uočava da srpska publika veoma ceni španske komedije: “Uočili smo da se ovdašnjoj publici dopadaju španske humorističke serije, pa smo hteli da proverimo kakva je situacija i sa španskim filmovima. Ispostavilo se da Srbi odlično reaguju na španski humor, zbog čega nam je veoma drago!”

Osim povećanog broja komedija, ove godine je u program festivala uvršteno i jedno animirano ostvarenje, kao i jedan holivudski blokbaster.

“Do sada smo uglavnom prikazivali ‘male’, autorske filmove, ali smo ove godine odlučili da se osvrnemo i na jaku holivudsko – špansku vezu i da pokažemo da na tom polju takođe postoje odlična ostvarenja. U pitanju je film “Nemoguće” u kojem igraju Naomi Vots i Juen Mekgregor, ali koji je sniman u španskoj produckiji, pod vođstvom reditelja Huana Antonija Bajone. Time pokazujemo da španski film nije lokalna priča, već jedna priča koja uspešno sazreva i razvija se van Pirinejskog poluostrva. Zbog toga smo ove godine imali i animirano ostvarenje ‘Bore’, koje je imalo veoma uspešan festivalski život na nekoliko kontinenata.”

PROČITAJTE: Mini vodič kroz špansku kinematografiju Festival je zatvorila nagrađivana čileanska produkcija “Ne” koja govori o otporu Pinočeovoj diktaturi. Ovaj film, sa Gaelom Garsijom Bernalom beogradska publika mogla je da vidi na Slobodnoj zoni, a kada se ukazala prilika da film uvrste i u svoj festival, Vakas objašnjava kako nisu hteli da je propuste.

“’Španski metar’ je izvorno nastao kao festival koji u Srbiju donosi aktuelna španska ostvarenja a koja ovde nisu mogla da se vide u bioskopima. Vremenom smo odlučili da u program uključimo i ostvarenja iz drugih zemalja u kojima se govori španski jezik, jer smo uvideli da ni te kinematografije nisu dovoljno zastupljene u Srbiji. Mislim da je ovo prva godina da smo imali jedan film čija je produckija u najvećem delu južnoamerikanska, i zato smo posebno ponosni na ostvarenje ‘Ne’”, zaključuje Vakas.

Nakon beogradske, deset ostvarenja od 29. maja moći će da pogleda i novosadska publika u dvorani Kulturnog centra Novi Sad. Sve informacije o filmovima kao i detalji u vezi sa projekcijama mogu se pronaći OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: