Uručen Zlatni pečat Kinoteke

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, kao i Plaketa Srpske asocijacije snimatelja uručeni su u Muzeju kinoteke američkom konstruktoru filmskih kamera, oskarovcu Albertu Majeru.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

20:32

Default images

Nagrade za izuzetni doprinos razvoju tehnologije snimanja uručili su mu direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović i članica udruženja snimatelja Jelena Stanković.

Majer, koji je rođen je 1936. u Banatu, zahvalio je na srpskom i engleskom jeziku. On je istakao da je i dirnut i počastvovan ovim priznanjima, kao i gostoprimstvom u zemlji koju nije zaboravio.

U Beograd je došao prvi put posle 60 godina, kao gost 41. Festa na kojem učestvuje dokumentarni film "Albertov put" u režiji Predraga Bambića.
Taj film prikazuje njegovu životnu priču. Rođen je u Perlezu, školovao se u Titelu, kao podunavski Nemac posle Drugog svetskog rata poslat je sa porodicom u logor. Godine 1952. iselio se u Nemačku, a desetak godina kasnije u Ameriku.

Kao konstruktor kamera u kompaniji "Panavižn" za svoje projekte četiri puta je dobio Oskara u tehničkim kategorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: