Završava se 63. Berlinale

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 63. po redu večeras će biti dodeljene nagrade tog festivala - Zlatni i Srebrni medved.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 16.02.2013.

10:08

Default images

Nagrada Kristalni medved za najbolji kratkometražni film dodeljena je sinoć animiranom filmu ''Rabbitland'' Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg ''Rabbitland''.

U takmičarskoj konkurenciji festivala ove godine se našlo 19 raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana.

Ko će dobiti Zlatnog medveda odlučivaće sedmočlani žiri na čelu sa rediteljem Vong Kar Vaiem. Članovi žirija su i Suzan Bir (Danska), Elen Kuras (SAD), Andreas Drezen (Nemačka), Širin Nešat (Iran) i Atina Rejčel Cangari (Grčka), a tu je i američki glumac Tim Robinson.

Vongov novi film o dva učitelja kung fua ''The Grandmaster'' je bio prikazan van takmičarske konkurencije i otvorio je ovogodišnji festival.

U takmičarskoj konkurenciji našli su se filmovi Gasa Van Santa ''Promised Land'' (Obećana zemlja) u kome igra Met Dejmon i film Stivena Soderberga ''Side Effects'' u kome igraju Džad Lou i Ketrin Zita-Džons.

Veoma značajni filmovi su došli iz istočne Evrope uključujući i ostvarenje oskarovca, bosanko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića ''Epizoda u životu berača željeza'' koji govori o siromašnoj romskoj porodici, a u konkurenciji se našao i film rumunskog reditelja Kalina Petra Necera ''Child's Pose'' koji govori o korupciji u Rumuniji.

Francuske glumice Žilijet Binoš, Katrin Denev i Izabel Iper predstavile su se u različitim filmovima - Binoš u filmu ''Camille Claudel 1915'' koji govori o francuskoj skulptorki, Denev igra u filmu ''On My Way'', a Iper u filmu ''The Nun''.

Iz Irana na Berlinalu je u takmičarskoj konkurenciji predstavljeno ostvarenje ''Closed Curtain'' koji su režirali reditelj i disident Jafar Panahi i njegov kolega Kambozia Partovi.

Iranski reditelj Panahi, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, uhapšen je u svom domu u Teheranu 2010. godine i zabranjeno mu je da režira nakon što je optužen 2011. godine na ''pravi propagandu'' protiv iranskog vladajućeg sistema, a prikazan je i film reditelja kazahstanskog Emira Baigazina ''Harmony Lessons''.

Za glavnu nagradu Berlinala bori se i romantična komedija ''The Necešary Death of Charlie Countryman" Šveđanina Fredrika Bonda, nemačko ostvarenje ''Gold" sa Ninom Hos koja je prošle godine pobrala pohvale kritike ulogom u filmu ''Barbara", kao i nemačko-francusko-holandsko-južnoafrički film ''Layla Fourie".

U konkurenciji su i filmovi ''A Long and Happy Life'' (Rusija), "Vic+Flo Saw a Bear'' (Kanada), "In the Name of'' Malgoške Šumovske o poljskom svešteniku homoseksualcu, ''Prince Avalanche'' (SAD), ''Gloria'' čilenskog reditelja Sebastijana Lelia i "Paradise: Hope'' austrijskog reditelja Urliha Sidla, kao i južno-korejski film ''Nobody's Daughter Haewon''.

Kako prenose mediji, ove godine su na dobre reakcije kritike i publike naišli filmovi u kojim su žene glavni akteri.

Radnja dva filma koji su favoriti za nagradu za najbolji film se bazira oko jakih žena iz 1950-tih i 60-tih godina, koje bacaju u senku muškarce oko njih. To su filmovi ''Gloria'' i ''Child's Pose'', prenele su agencije.

Radnja filma ''Gloria'' prati razvedenu 58-godišnju ženu Gloriju (Paulina Garsija) koja odlučuje da živi život punim plućima - izlazi po klubovima za samce, napija se, puši,ima afere sa muškarcima, radi puno radno vreme i ostaje u kontaktu sa svojom decom.

Reditelj filma, Lelio je rekao da mu je inspiracija za film bila njegova majka i njena generacija.

''Svi mi u jednom trenutku dolazimo do raskrsnice u životu kada možemo da izaberemo da se povučemo u sebe ili da izađemo na podijum za igru'', ocenio je ovaj čileanski reditelj.

''Child's Pose'' govori o 60-godišnjoj ženi koja je toliko opsednuta ljubavlju prema svom sinu da pokreće sve veze koje ima i pokušava da kupi njegovu slobodu nakon što je on slučajno udario kolima jednog dečaka i ubio ga.

Rumunska glumica Luminita Georgiu (Luminita Gheoghiu), koja igra majku Korneliju je jedan od glavnih favorita za nagradu koja se dodeljuje najboljoj glumici.

Francuska glumica Žilijet Binoš takođe je dobila dobre kritike igrajući skulptorku Kamil Klodel koja je poslednjih 29 godina života provela u azilu za mentalno obolele osobe krivicom njene porodice.

U glavnom takmičarskom programu kratkih filmova u selekciji 27 ostvarenja iz 20 zemalja sveta našao se i dokumentarac srpske rediteljke Ivane Todorović ''Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka''.

Pored dokumentarca Todorovićeve na Berlinalu su prikazana još tri domaća filma - ostvarenja Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Film Srdana Golubovića ''Krugovi'' koji je u januaru na Sandens festivalu u Juti nagrađen za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma (World Dramatic Competition), 11. februara je imao svoju evropsku premijeru na Berlinalu u programu ''Forum'' i pobrao je velike simpatije publike.

U sekciji ''Prošireno'' prikazan je dugometražni film Marte Popivode ''Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo'', dok je u programu ''Generacija 14+'' u selekciji kratkih filmova publici Berlinala predstavljen i animirani film ''Rabbitland'' autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Prošle godine glavnu nagradu festivala osvojio je film ''Cezar mora umreti'' italijanskih reditelja Paola i Vitorija Tavijanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: