Frankofoni film u BG-u od 6. marta

U okviru Festivala frankofonog filma, koji će trajati od 6. do 10. marta, publika će imati priliku da vidi izbor filmova koji promovišu kulturnu raznolikost, najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

15:41

Default images

Program obuhvata igrane filmove "Divne laži" (2010) Pjera Salvadorija, "EL Dorado" (2008) i "Divovi" (2011) Bulija Lanersa, "Sestra" (2012) Ursule Mejer, "Gospodin Lazar" (2011) Filipa Falardoa, "Šeherezadina priča" Jusrija Nasralaha, "Iznad zakona " (2010) Rašida Bušareba, "Objava rata" (2011) Valerije Donzeli, "Anonimna dojava" (2012) Mišela Plasida i "Lorens u svakom slučaju" (2012) Gzavijea Dolana.

Na programu festivala je i novi film Gorana Markovića "Falsifikator" koji je snimljen u koprodukciji sa Republikom Srpskom, Slovenijom i Francuskom.

U okviru specijalne projekcije, u subotu 9. marta, biće prikazan egipatski klasik "Ljubav u Karnaku", muzička komedija Alija Rede iz 1965. Festival frankofonog filma tradicionalno organizuje Francuski institut u Beogradu, u okviru Meseca frankofonije. Dan frankofonije, 20. mart, slavi se tokom celog meseca, kada se posebno angažuju članovi zajednice okupljene u okviru Međunarodne organizacije frankofonije koja broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, među kojima je i Srbija od 2006.

Frankofonija se zalaže za veće prisustvo francuskog jezika kao sredstva za komunikaciju i kulturnu razmenu i, samim tim, za francuski kao jezik medjunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške novijem intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju. Frankofonija se, takođe, zalaže za višejezičnost u simbiozi sa drugim velikim jezičkim zajednicama u svetu, kao i za priznavanje kulturne raznolikosti i za dijalog medju kulturama.

Festival je organizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, TV5 Monde i ambasadama Francuske, Kanade, Belgije, Švajcarske, Egipta i Alžira, kao i Domom omladine i bioskopom "Fontana" na Novom Beogradu.

Cena ulaznice je 150 dinara, a kompletan program može se videti na na: http://www.bioskopfontana.rs/ i http://www.institutfrancais.rs/srp/02b.html

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: