"Veliki majstor" sutra na Festu

Čuveni hongkonški reditelj Vong Kar-Vai, nakon šest godina pauze, vraća se na filmsku scenu spektakularnim ostvarenjem "Veliki majstor", koje je na programu Festa 28. februara.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.02.2013.

19:42

Default images

Fokus filma je na Ip Manu, učitelju kineske borilačke veštine ving cung.

Interesantno životno putovanje Ip Mana počinje kada sa 13 godina otkriva veštinu ving cung-a (u bukvalnom prevodu "večito proleće"). Zahvaljujući starom i mudrom učitelju kome je bio poslednji učenik, Man je ovladao veštinom, i nakon toga se zaposlio u policiji.

Svoje znanje u početku je delio sa porodicom i prijateljima, neformalno držeći časove onima koji su mu se obratili za pomoć, da bi tek kasnije počeo ozbiljnije da se bavi obukom i postao veliki učitelj. Mnogi njegovi učenici kasnije su postali majstori, a kroz njegovu školu prošao je čak i slavni Brus Li.

Značajan trag ostavio je i u pisanoj formi u kojoj je dokumentovao istoriju ving cung-a i mnoge legende o njenom nastanku.

Toni Leung, koji tumači Ip Mana, pet godina je trenirao ovu veštinu kako bi se pripremio za ulogu.

Leung je jedan od najuvaženijih hongonških glumaca, Kar-Vaijev stalni saradnik i nosilac glavnih uloga u većini njegovih filmova.

Dobitnik je Zlatne palme u Kanu za ulogu u filmu "In the mood for love" iz 2000.

O Ip Manu je samo u poslednjih pet godina snimljeno bar pet filmova, ali za razliku od drugih, čisto biografskih ostvarenja, Kar-Vai se bavi više filozofskim temama, refleksijom, vezom izmedu borilačkih veština i života, kao i Manovim duhovnim putovanjem.

Da je drugačiji od tipičnih filmova ovog žanra govori i činjenica da je ostvario veliki uspeh u kineskim bioskopima i nadmašio zaradom prethodne Kar-Vaijeve filmove.

"Veliki majstor'' otvorio je ovogodišnji Berlinski filmski festival, gde je prikazan van konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: