Najveći rekordi u istoriji Oskara

Kako se približava ceremonija dodele prestižnih filmskih priznanja u Holivudu - Oskara (24. februar) - mediji daju prikaz Oskar rekorda, kako bi narednu 85. dodelu učinili što zanimljiviju gledaocima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.02.2013.

15:39

Default images

Prema podacima američke filmske Akademije, glumac Džek Nikolson je nominovan čak 12 puta za ovu prestižnu nagradu - osam puta u kategoriji za najboljeg glumca i četiri puta u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, a u karijeri osvojio je tri Oskara, dva za glavnu (1976. i 1998.) i jedan za sporednu ulogu (1984.).

Glumac Volter Brenan osvojio je tri statuete za najbolju sporednu ulogu (1937., 1939. i 1941. godine).

Glumica Meril Strip nominovana je 14 puta za najbolju glumicu i tri puta za najbolju sporednu glumicu, a glumica Ketrin Hepbern osvojila je četiri Oskara za najbolju glumicu (1934., 1968., 1969. i 1982. godine).

Stručnjak za zvuk Mark Berger drži rekord u nominacijama u kategoriji zvučnih efekata jer je četiri puta nominovan i sva četiri puta je dobio Oskara, prenose britanski mediji. Volt Dizni drži rekord sa najviše nagrada - 26 - što uključuje i posebna priznanja.

Film ''Titanik'' reditelja Džejmsa Kamerona nominovan je 1998. godine u 14 kategorija, a osvojio je 11 Oskara te godine.

Ostvarenje ''Ben Hur'' osvojilo je 1960. godine 11 statua američke Akademije za film.

Film ''Sve o Evi'' reditelja Džozefa L. Manekvica nominovan je 1951. godine takođe u 14 kategorija, a osvojio je šest Oskara.

Najstariji glumac koji je dobio Oskara je Kristofer Plamer (82) koji je dobio čuvenu statuetu 2012. godine u kategoriji za najboljeg sporednog glumca u filmu “Početnici“, dok je najmlađi nagrađena glumica Tejtum O''Nil, koja je 1974. godine kada joj je dodeljen Oskar za najbolju sporednu glumicu u filmu ''Paper Moon'', imala 10 godina. Najkraći govor ikada na dodeli Oskara održao je glumac Džo Peši kada je dobio Oskara za film ''Dobri momci'' 1991. godine, a govor mu je trajao tri sekunde.

Najduži govor je održala engleska glumica Grir Garson tokom dodele Oskara 1942. godine kada je osvojila statuu za najbolju glumicu u filmu ''Mrs Miniver'' a govor joj je trajao pet minuta i 30 sekundi.

Ovogodišnja ceremonija dodele Oskara biće održana 85. put, 24. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a ove godine predsednička drama Stivena Spilberga "Linkoln" dobila je 12 nominacija za nagradu, uključujući i onu za najbolji film.

U konkurenciji za najbolji film našlo se još osam filmova - "Pijev život" Anga Lija, mjuzikl "Jadnici", drama o taocima u Iranu Bena Afleka "Argo", francuska drama "Ljubav", triler o lovu na Osamu bin Ladena "00.30 Tajna operacija", komedija "U dobru i u zlu", novi film Kventina Tarantina "Ðangova osveta" i nezavisno ostvarenje "Zveri južnih divljina".

Za najboljeg reditelja nominovani su Dejvid O'' Rasel, Ang Li, Stiven Spilberg, Mihael Haneke i Ben Zejtlin. U kategoriji najbolji glumac, Oskara bi mogao da dobije Danijel Dej Luis (Linkoln), Denzel Vašington (Let), Hju Džekmen (Jadnici), Bredli Kuper (U dobru i u zlu) i Hoakin Finiks (Master).

Za najbolje glumice nominovane su Naomi Vots (Nemoguće), Džesika Častejn (00:30 - Tajna operacija), Dženifer Lorens (U dobru i u zlu), Emanuel Riva (Ljubav) i Kvavenžanej Volis (Zveri južnih divljina).

Za sporednu mušku ulogu nominovani su Kristofer Volc (Ðango), Filip Simor Hofman (Master), Robert de Niro (U dobru i u zlu), Alan Arkin (Argo) i Tomi Li Džons (Linkoln).

Za sporednu žensku ulogu nominovane su Sali Fild (Linkoln), En Hatavej (Jadnici), Džeki Viver (U dobru i u zlu), Helen Hant (The Sešions), Ejmi Adams (Master).

Za najbolji strani film u konkurenciji su se našli "Ljubav" i "No" čileanskog reditelja Pabla Larena. Tu su još i "A Royal Affair" (Kraljevska afera) Danca Nikolaja Arcela, drama o deci vojnicima "War Witch" (Ratna veštica) Kim Ngujen i "Kon-Tiki" Norvežana Joakima Roeninga i Espen Sandberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: