"Rabbitland" nagrađen na Berlinalu

Film "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg osvojio je nagradu "Kristalni medved" ovogodišnjeg Berlinala za najbolji kratkometražni film u kategoriji "Generation 14plus".

Izvor: B92
Podeli

U ovoj sekciji članovi žirija iste su generacije kao i publika kojoj su filmovi namenjeni. Jedanaestoro dece i sedam tinejdžera najbolje filmove nagrađuju "Kristalnim medvedima" .

“Ovogodišnji dobitnik predstavio je provokativnu temu predstavljenu kroz ironiju i crni humor. Jednostavno i efikasno kritikuje političke strukture pod kojim živimo i čini da se osećamo u najmanju ruku neprijatno zbog naše svakodnevice. Film je relevantan za celi svet, a predstavljen nam je na vrlo vešt i originalan način”, stoji u obrazloženju nagrade.

"Rabbitland" prikazuje jedan dan u životu Zečeva Bez Mozga, (glupih) stvorenja intenzivno roze boje, sa rupom u glavi. Oni žive u malom naselju koje podseća na kombinaciju ratne zone i favele. Njihovu besmislenu svakodnevicu ispunjava samo jedna aktivnost za koju su sposobni. Naime, svakoga dana Zečevi ustaju rano i hodaju daleko kako bi glasali na slobodnim i demokratskim izborima koji se u Rebitlandu održavaju jednom dnevno.

"Rabbitland" je rađen u koprodukciji kuća "Baš Čelik" i "Arhitel", a podržali su ga Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

„Ono što je meni bilo fascinantno jeste to što sam mogla da budem svedok fascinantne pojave kako se društvo ispred mene raspada. Odjednom se skala boja menja. Što smo bili jadniji i siromašniji, boje su nam bivale sve svetlije i sjajnije. Zato sam istraživala na koji način se manifestuje društveni kolaps kroz vizuelni”, rekla je autorka za B92 gostujući u amisiji "Hoću da znam".

Apatija koja se pojavila u društvu preslikala se i na umetnost.

Jedan ekstrem su ružičaste polugole pevačice a drugi ekstrem su hermetički zatvoreni umetnički radovi koji su često razumljivi samo malom krugu. Ljudima treba približiti umetnost, pokazati da oni smeju da uđu u muzej, da se tu neće desiti ništa dramatično“, objašnjava rediteljka.

Najbolji film ovogodišnjeg Berlinala u kategorij "Generations" je "Baby Blues" Kasije Roslanic koji ima “hrabar stil, živopisnu sliku i inovativnu režiju koji su mu dali izuzetnu dinamiku”.

Posebnu nagradu osvojio je film “Pluto” Šin Su Vona koji kritikuje “industrijske strukture i šire društvo na veoma originalan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu