Najlepših 10 filmskih poljubaca

Fraza „filmski poljubac“ nije nastala tek tako. Iza nje stoje brojne scene savršenih poljubaca koji decenijama mame uzdahe. Pogledajte listu deset najboljih, koju je povodom Dana zaljubljenih priredio „Dejli telegraf“.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

16:14

Default images

Na vrhu liste našao se legendarni poljubac iz filma „Odavde do večnosti“ posle kojeg su mnogi parovi pokušavali da magiju poljupca na plaži ponove u svojim vezama. „Niko me nikada nije ljubio kao ti“, rečenica koju Debora Ker u tom trenutku izgovara Bertu Lankasteru ušla je u antologiju najpoznatijih filmskih fraza.

Još jedna mitska romansa dala je nestvarno lep filmski pljubac. U jednoj od najromantičnijih scena filma „Prohujalo sa vihorom“ Klark Gejbl kaže Vivijen Li da će da je poljubi. A potom to učini, onako baš filmski, strasno, dovoljno za vicešampionsku poziciju.

Ko je rekao da samo mi ljudi razmenjujemo nežnosti, taj sigurno nije gledao Diznijev animirani film „Maza i Lunja“. Večita priča o romansi između skitnice i dame iz visokog društva kulminira poljupcem tokom romantične večere, pokazujući da za ljubav i romantiku pare nisu potrebne. I akcioni heroji mogu biti romantični! Pogledajte samo Spajdermena, koji je pokleknuo pred čarima lepotice Kirsten Danst. Mada je ona kasnije priznala da je to bila „veoma ljigava i nimalo romantična scena“, poljubac naopačke oduševio je mnoge.

Želežničke stanice kao savršeno mesto za poljubac najbolje su promovisali Seila Džonson i Alek Harvi u završnoj sceni filma „Kratak susret“ iz 1945. godine. Romantični poljubac za kraj tako se našao na petom mestu.

Da je život divan pokazao nam je Frenk Kapra još daleke 1946. godine u crno-belom klasiku „Divan život“. A ni ljubljenje nije ništa manje divno, pokazali su nam Džejms Stjuart i Meri Heč Bejli kada su konačno dobili zasluženi medeni mesec. Plesni klasik za sva vremena, film „Prljavi ples“, osim disko himni, dao je nezaboravnu scenu ljubljenja. Patrik Svejzi i Dženifer Grej postali su uzori mnogim parovima na podijumu, nakon što su se strasno poljubili posle još strasnijeg plesa.

Osmo mesto zauzeli su mlađani Mekoli Kalkin i Ana Klamski neodoljivim poljupcem u filmu „Moja devojka“. Kada je 1992. godine prvi put dodeljena filmska nagrada MTV-ja za najbolji poljubac, upravo su njih dvoje osvojili najviše glasova.

Deveto mesto pripalo je Rajanu Goslingu i Keri Maligen za poljubac u filmu „Vozač“. Pravi filmski polubac došao je neposredno pre nego što je Gosling učinio užasno nasilno delo.

Listu deset najboljih poljubaca zatvaraju Hit Ledžer i Džejk Gilenhol u kaubojskoj intimnoj drami „Planina Broukbek“ Anga Lija. Jer, šta bi radila dva kauboja u dugim hladnim noćima, osim da razmenjuju nežnosti?

Koji je Vaš omiljeni filmski poljubac?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: