Počelo 63. Berlinale

63. Berlinale, jedan od najuglednijih svetskih filmskih festivala, u četvrtak uveče otvoren je projekcijom Vong Kar-Vajevog ''Velikog majstora''. Beogradska publika film će videti na Festu, ali on neće ući u trku za nagrade Berlinala pošto reditelj predsedava ovogodišnjem žiriju.

Kultura

Izvor: Pripremila: Ana Raca Milovanoviæ

Petak, 08.02.2013.

08:05

Default images

"Mnogi nazivaju "Velikog majstora" kung-fu filmom i pitaju me da li je ovo moj prvi film o ovoj veštini? Ja kažem da je i više od toga - ovo je film koji govori o ljudima i njihovom kodeksu časti. Kakve su njihove vrednosti i filozofije. Smatram da je ovo novo poglavlje u ovom žanru i nadam se da će publici doneti drugačiji pogled na borilačke veštine, kung fu i kineski narod," smatra proslavljeni reditelj.

Ovaj film se neće takmičiti, ali u trci za prestižna prizanja naći će se ostvarenja poput "Obećane zemlje" Gasa Van Santa, "Neželjeni efekti" Stivena Sodeberga i mnogi drugi. Iz našeg regiona selektori programa su svoj izbor usmerili na film "Kalin" Petera Necera iz Rumunije i "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića iz BiH.

Na Međunarodnom festivalu u Berlinu, takođe će se naći i četiri filma srpskih autora. Jedini koji će se takmičiti u selekciji 27 filmova iz 20 zemalja je dokumentarac Ivane Todorović ''Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka''.

"Nismo tu da bismo sudili filmovima, već da ih cenimo i proglasimo šampiona medju svima koji su emotivni, koji inspirišu i pomeraju," rekao je Kar-Vaj.

Film Srdana Golubovića ''Krugovi'', koji je na ovogodišnjem Sandens festivalu nagradjen za umetničku viziju 11. februara imaće svoju evropsku premijeru na Berlinalu u programu ''Forum''.

U programu ''Generacija 14+'' u selekciji kratkih filmova publici predstaviće sei kratki animirani film ''Rabbitland'' autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, dok će u sekciji ''Prošireno'' biti prikazan dugometražni film Marte Popivode ''Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo''. Berlinale traje do 17. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: