Otvoren festival "7 veličanstvenih"

Deveti filmski festival "7 veličanstvenih" počeo je večeras u velikoj dvorani Centra "Sava", a do 3. februara prikazaće izbor sedam najboljih ostvarenja evropskih dugometražnih dokumentaraca.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

20:55

Default images

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp obratio se mnogobrojnoj publici ističući da mu je čast što je pozvan na ovaj ugledni festival i da mu je drago što može da najavi film mladog švedskog reditelja Malika Benđelula "U potrazi za Šugar menom", koji je već dobio više međunarodnih nagrada i sada se nalazi među nominovanima za Oskara.

"Za mene lično ovo je i srećna okolnost što sam večeras ovde, jer je dan počeo loše sa vestima iz medija da Švedska navodno traži uvođenje viza. Ta informacija je pogrešna. Ne znam odakle je krenula, ali svakako nije istinita", rekao je ambasador.

On je čestitao organizatorima festivala koji je, kako je rekao, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Beogradu i dodao da je uvek voleo dokumentarne filmove jer oni prikazuju pravi život.

Publiku su pozdravili i selektor Tue Stin Miler, danski filmski poslenik koji je od početka uz ovaj specifični festival i Zoran Popović, koji je, zajedno sa Svetlanom Popović, osnivač i direktor "7 veličanstvenih".

Popović je zahvalio publici što svojim sve većim prisustvom iz godine u godinu pomaže "u zajedničkom pokušaju da stvorimo prostor u kojem može da postoji nešto što je izuzetno".

Proteklih godina bili smo svedoci nestajanja takvih prostora, mnogo ljudi je i promenilo prostor odlazeći da živi negde drugde, ali čuda se dešavaju, a moderni dokumentarac nam omogućava da putujemo po velikom svetu i po svom unutrašnjem svetu, da se nadamo i da verujemo da postoji čudo, rekao je Popović.

Miler je najavio izuzetan program sa ostvarenjima koja su nagrađivana na velikim svetskim festivalima, a istovremeno su privukla veliki broj gledalaca u bioskopima.

"Ovo je hajlajts prošlogodišnje produkcije", istakao je on dodajući da zbog posla gleda mnogo dokumentaraca, a od nedavno ima i "zadatak" da prati animirane filmove, zajedno sa svojim malim unukom.

"Posmatrajući njegove reakcije, smeh, plač ili uzbuđenje, ponovo sam svestan snage i moći filma, bez obzira na igranu, dokumentarnu ili animiranu formu", dodao je Miler.

Beogradska publika imala je večeras upravo takvo iskustvo uz uzbudljiv film "U potrazi za Šugar menom" koji je izazvao i smeh i poneku suzu, ali prvenstveno ozarenost zbog glavnog junaka.

Švedsko-britanska koprodukcija bavi se neobičnom ličnošću kant-autora meksičkog porekla Rodrigeza i jednim sociološkim fenomenom.

Rodrigez je početkom 70-ih godina živeo u Detroitu, radio najteže poslove na građevinama, a uveče pevao i svirao bluz po klubovima. Snimio je samo dva albuma, koja su ostala nepoznata u Americi, ali je sticajem okolnosti postao pravi idol u Južnoafričkoj Republici, jer su mladi ljudi, protivnici aparthejda, osetili dah slobode u njegovim stihovima.

U ono vreme bez modernih sredstava komunikacije nisu znali ni ko je Rodrigez ni da li je živ, sve dok se kasnih 90-ih jedan muzički novinar sa detektivskim sklonostima iz Kejptauna nije upustio u potragu za autorom pesme o Šugar menu.

O toj potrazi i njenom neočekivanom ishodu govori dokumentarac reditelja i scenariste Benđelula.

Kasno večeras prikazana je koprodukcija Belgije, Francuske i Maroka "Čaj ili struja" reditelja Žeroma Le Mera, koji je gost festivala.

Narednih dana na programu su "Poslednja kola Hitne u Sofiji" Ilana Meteva, u koprodukciji Bugarske, Hrvatske i Nemačke, švedsko-danski film "Palme" u režiji Kristine Lindstrem i Mod Nikander, finski "Saundbrejker" reditelja Kimoa Koskele, švajcarski "Zimski nomadi" Manuela fon Štirlera i češki "Privatni svemir" Helene Treštikove.

Gosti će, kao i ranijih godina, pored razgovora sa publikom, tokom festivala držati radionice za mlade filmske autore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: