Otvoren 6. Kustendorf

Po šesti put u Drvengradu, na Mokroj Gori otvoren je međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

20:00

Default images

Nesvakidašnja tuča nije zamišljena kao klasičan obračun, već kao borba u kojoj pobeđuje autorski film. Emir Kusturica kaže da za razliku od fikcije u stvarnom svetu obično pobeđuje ne kvalitet filma, već reklamna kampanja.

Ove godine u takmičarskom programu učestvuje 28 kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz 18 država.

Međutim, najveću pažnju privlači dolazak poznatih filmskih reditelja i glumaca, a među prvima danas je doputovao Džang Jimou, kome je dodeljena nagrada za životno delo.

Narednih dana u Drvengrad doputovaće i glumice Odri Totu i Monika Beluči.

Festival je otvoren hologramskom bitkom između reditelja Emira Kusturica i holivudskog glumca Brus Vilisa.

“Verujem da je ovo vreme u kome će i film za 500 hiljada eura ili 500 miliona dolara uvek biti u velikoj borbi. Šta je problem? Problem je kada se napravi jedan savršen film za 500 hiljada, on izlazi na megdan filmovima u čiju reklamnu propagandu se uloži po sto miliona. I on onda nema šanse. I ako izađe na isti dan kada oni, piši propalo”, smatra Emir Kusturica.

Zato na Kustendorfu nema reklama, ali ima kvalitetnih filmova, a gosti festivala su poznati glumci i reditelji.

Kako ovaj festival promoviše autorske filmove, Srbija postaje praktično spona između istoka i zapada. To su potvrdili i njujorčanka Kristina Čou ovogodišnja učesnica takmičarskog programa i bivši učesnik iz Rusije, režiser Andrej Grigorjev.

“U Americi postoje različiti autorski pristupi, posebno onih koji su izvan Holivuda. Ja potičem iz nezavisne tradicije, tako da smatram da smo ovde praktično svi u istom brodu”, izjavila je Kristina Čou za B92.

Festival će do 22. januara ugostiti neka od najznačajnijih imena svetske kinematografije kao što su reditelji Džang Jimou (Kina), Ben Zejtlin (SAD), Aleksej Balabanov (Rusija), Mateo Garone (Italija), Elija Sulejman (Palestina), Peter Gotar (Mađarska) i turska rediteljka Ješim Ustaoglu.

Osim takmičarskog programa, Kustendorf ima i bogati prateći program. I dok je dnevni deo posvećen projekcijama i radionicama, noćni sati upotpunjeni su muzičkim programom u okviru koga nastupaju muzičari, koji takođe neguju poseban i osoben stil, kakav odlikuje i reditelje čiji se filmovi puštaju na Mokroj Gori.
Beta
Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 28 filmova mladih autora iz 18 država: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske. Na konkurs je stiglo više od 400 filmova, što je najveći broj do sada, a selektor je Dunja Kusturica.

Međunarodni žiri čine izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi (predsednica), američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser prof. dr Oleg Jeknić.

Nagradu za najbolju kameru "Vilko Filač" dodeliće žiri u sastavu: dobitnik nagrade Oskar, poljski direktor fotografije i režiser Januš Kaminski, poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Program "Savremene tedencije" i ove godine predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, koji će nakon projekcija održati radionice.

U sedam festivalskih dana biće prikazana ostvarenja: "I ja, takođe" Alekseja Balabanova (Rusija), "Rijaliti" Matea Garonea (Italija), nagrađen Gran prijem na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu i "Araf - negde između" turske režiserke Ješim Ustaoglu.

Na programu je i film Bena Zejtlina (SAD) - "Zveri južnih divljina" koji je osvojio nagradu "Camera d'Or" za najbolji debitantski film na festivalu u Kanu, Veliku nagradu žirija na festivalu Sandens i nominovan za ovogodišnjeg Oskara, dok će omnibus "7 dana u Havani" predstaviti palestinski režiser Elija Sulejman, jedan od sedmorice reditelja okupljenih oko ovog projekta.

"Evergrin" selekcija podsetiće goste i posetioce "Kustendorfa" na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja prošlih vremena, kao što je film Petera Gotara iz 1982. "Vreme je stalo", a Gotar će kao specijalni gost festivala nakon projekcije filma održati radionicu.

U okviru ovog programa posetioci će videti i filmove jednog od najznačajnijih poljskih autora Kšištofa Kišlovskog (1941-1996) - "Kinoamater" (1979) i "Kratki film o ubijanju" (1988), kao i višestruko nagrađivano ostvarenje "Ronilačko odelo i leptir" u režiji Džulijana Šnabela na kojem je kao snimatelj radio gost festivala i član žirija Januš Kaminski.
Beta
Selekcija "Novi autori" donosi otkriće filmskih kritičara prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala "Ona ne želi da spava sama" mlade meksičke režiserke Natalije Berištajn, zatim film "Nefudbal" mladog ruskog umetnika Konstantina Smirnova i "Jednostavno je" Sonje Karpunine, koja je 2011. pobedila na "Kustendorfu".

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće poznatu atmosferu noćnog života "Kustendorfa". Prve večeri nastupiće svetski priznati violinista Nemanja Radulović sa sastavom "The Devil's Trills", a narednih dana sviraće: "Debu sur le zank" (Francuska), Dejan Petrović Big Bend (Srbija), trio "Balkanske žice" (Srbija), "Radio zastava" (Italija) i "Če Sudaka" (Španija).

U saradnji sa Filmskim muzejem iz Lođa, u galeriji "Macola" biće predstavljena izložba "Kšištof Kišlovski, znaci i sećanja", dok će na recepciji hotela "Mećavnik" biti izložene narodne nošnje Kosova i Metohije.

Postavka se organizuje u saradnji sa Centrom za kulturu "Sava Dečanac" i Kulturno-umetničkim društvom "Kopaonik" iz Leposavića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: