Film Ivane Todorović na Berlinalu

Dokumentarni film “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka “ Ivane Todorović, u produkciji AFC DKSG, uvršten je u glavni takmičarski program kratkometražnih filmova 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Berlin
Podeli

U selekciji je 27 filmova iz 20 zemalja sveta, a Berlinski festival - jedan od najznačajnijih filmskih festivala na svetu, ove godine održava se od 7. do 17. februara.

Radnja filma “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ vrti se oko Goce koja ima 39 godina. Ona živi u Beogradu sa svojom nećakom, o kojoj brine od detinjstva. Ona voli svog dečka, iako je on ne poštuje. Goca je seks radnica, ali ulicama Beograda hoda obučena kao muškarac. Ipak, izlazi na pozornicu i priča svoju životnu priču. “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ je film o ljubavi, sreći i želji za pripadanjem. To je film o Goci koja je transrodna osoba.

Film je snimila i režirala Ivana Todorović, montirala je Jelena Maksimović, muziku je radio Draško Adžić, a obradu zvuka Danijel Milošević. Tekst predstave čiji su delovi korišćeni u filmu, napisale su protagonistkinja Goca i dramaturg Olga Dimitrijević, dok kabare “Iza ogledala” potpisuje tim mladih umetnika. Film je rađen u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, a podržan je od strane Ministarstva kulture Srbije, fonda Heartefact i Rekonstrukcije Ženskog fonda.

Ivana Todorović rođena je u Beogradu 1979. Višestruko je nagrađivana rediteljka socijalno-dokumentarnog filma. Njeni filmovi prikazivani su na prestižnim festivalima u Roterdamu, Palm Springsu, Traverse City festivalu poznatog reditelja Majkla Mura... Na festivalima u Rusiji, Americi, Srbiji, Italiji i Kanadi osvajala je nagrade. Takođe, neki od njenih filmova korišćeni su kao deo kampanje u borbi protiv nasilja mladih u Njuojrku i koriste se u sklopu nastave građanskog vaspitanja u Srbiji i na univerzitetima širom sveta. Ivana Todorović živi i radi između Beograda i Njujorka.

Film/TV

RFF: MikeTakaši x2 #IFFR

Postoji nekoliko režisera čije je ime nerazdvojno povezano s festivalom u Roterdamu, pokojni Raul Ruiz je jedan od njih, Kristofer Nolan režiser Betmen trilogije je osvojio nagradu Tigar za svoj debitantski film Following 1999. godine.

Film/TV četvrtak 31.01. 17:02 Komentara: 2

15 domaćih filmova juri Fipresci

U konkurenciji za nagrade Fipresci Srbija za najbolji domaći film u 2012. godini učestvuje 15 dugometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja premijerno prikazanih tokom prošle godine.

Film/TV četvrtak 31.01. 14:44 Komentara: 8

Snima se nastavak "Mapeta"

Filmska ekipa koja je realizovala prvi film o Mapetima, sa rediteljem Džejmsom Bobinom na čelu, počela je snimanje nastavka filma "Mapetovci... ponovo!“ koji se u bioskopima očekuje 2014. godine.

Film/TV četvrtak 31.01. 09:54 Komentara: 4

"7 veličanstvenih": Drugi dan

Na Devetom festivalu evropskih dugometražnih dokumentaraca "7 veličanstvenih", koji je juče svečano otvoren u "Sava centru", danas 31. januara je na programu film "Poslednja kola Hitne u Sofiji" reditelja Ilana Meteva.

Film/TV četvrtak 31.01. 09:15 Komentara: 0

RFF: Sinemart

Sinemart postoji 30 godina, to je najstarija produkciona pijaca čiji su format preuzele sve slične manifestacije koje su održavaju po drugim međunarodnim festivalima.

Film/TV sreda 30.01. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 58 idi na stranu