41. FEST: Čekanje se isplati

Revija najboljih kinematografskih ostvarenje koje je svet video tokom prethodnih godinu dana, 41. po redu FEST, započeće 22. februara u Sava centru kanskim laureatom, filmom „Ljubav“ Mihaela Hanekea.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

14:30

Default images

Sa osam programskih celina i sedamdeset pet filmova koje će domaća publika moći premijerno da vidi na velikom platnu u pet dvorana širom Beograda, uključujući i više domaćih ostvarenja, organizatori ovogodišnjeg FEST-a nadaju se da će još jednom zabeležiti više od sto hiljada prodatih ulaznica i prirediti još jedan uspešan festival.

Festival pod sloganom „Priprema, pozor, FEST“ tradicionalno otvara kanski laureat, što opet tradicionalno znači da domaća publika mora da čeka skoro godinu dana da pogleda pobednika jednog od najprestižnijih festivala. Tako ćemo Hanekeovu dramu, koja svet oduševljava još od maja prošle godine, pogledati 22. februara. Međutim, selektor festivala Ivan Karl smatra da se čekanje uvek isplati.

„FEST je godinama najbolji i najjeftiniji bioskop u gradu“, izjavio je Karl na konferenciji za novinare održanoj 15. januara u Skupštini Beograda, predstavljajući ovogodišnji program festivala.

„Pravi je uspeh to što su za festival sačuvana najbolja ostvarenja iz prethodne godine“, tvrdi Karl dodajući da na tome treba zahvaliti i distributerima koji velika ostvarenja čuvaju za FEST jer u njemu vide dobar poligon za predstavljanje filmova. Umetnički direktor festivala Borislav Anđelić kazao je da je protekla godina u kinematografskom svetu bila veoma plodna a da je za FEST obezbeđen najveći deo filmova koji su prikazani na svetskim festivalima, počev od Roterdama, Kana i Berlina do Rima i Soluna.

On je dodao da poseban kuriozitet festivala predstavlja to što će beogradska publika uoči dodele Oskara moći da pogleda većinu filmova koji se nadmeću za to priznanje. Primera radi, filmovi svih glumaca koji su nominovani u kategoriji najboljih muških glumačkih ostvarenja, biće prikazani baš na FEST-u.

Glavni program festivala donosi filmove: „Jadnici“ Toma Hupera, „Master“ Pola Tomasa Andersona, „Rimu s ljubavlju“ Vudija Alena, „Obećana zemlja“ Gasa van Santa, „Strast“ Brajana de Palme, „Anđeoski deo“ Kena Louča, „U kući“ Fransoa Ozona, „Na putu“ Valtera Saleša, „Skrivena lepota“ Marka Belokija, „Hičkok“ Saše Gervazija, „The Best Offer“ Đuzepea Tornatorea i „Ja i ti“ Bernarda Bertolučija. Program „Holivud“ okuplja najveće filmske zvezde, Denzela Vošingtona u filmu „Let“ Roberta Zemekisa, Bredlija Kupera u komediji „U dobru i zlu“ Dejvida Rasela, Danijela Dej Luisa u filmu „Linkoln“ Stivena Spilberga, dok se Metju Mekonahi pojavljuje u ostvarenjima „Vreli Majk“ Stivena Soderberga i „Piskaralo“ Lija Danijelsa. Tu je i Klint Istvud u filmu „Muke sa felšom“ Roberta Lorenca, dok Robert Redford režira i uz Šaju LeBafa glumi u filmu „Pravilo ćutanja“.

U okviru takmičarskog programa „Evropa van Evrope“ za nagradu od dve hiljade evra nadmetaće se devet filmova iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije. Celina „Evropa u Evropi“ donosi ostvarenja iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije,Austrije, Bugarske i Poljske, među kojima su i filmovi Aleksa de la Iglesije, Suzan Bir, Tomasa Vinterberga i Kloda Milera.

„Panorama svetskog filma“ dovodi nova dela Abasa Kjarostamija, Vonga Kar-vaja, Takešija Kitana i drugih. Nakon prošlogodišnje Kanade i Velike Britanije, ove godine zemlja u fokusu je Južna Amerika pa ćemo biti u prilici da pogledamo osam ostvarenja sa tog kontinenta. „Izabrani dokumentarci“ ove godine baviće se filmskim temama kao što su „Bergman i Manjani“, „Celuloidno i digitalno“ i „S ljubavlju“, što se poklapa sa najavljenim septembarskim odlaskom filmske trake od 35 milimetara u penziju.

Domaći filmovi zablistaće u celini „FEST predstavlja“ a predvode ih „Krugovi“ Srdana Golubovića, koji će premijerno biti prikazan 18. januara na prestižnom Sandens festivalu, i „Falsifikator“ Gorana Markovića čija premijera zatvara ovogodišnji FEST. Među domaćim premijerama je i dokumentarac „Albertov put“ Predraga Bambića o Albertu Majeru, idejnom konstruktoru Panafleks kamera, poreklom iz Perleza u Banatu. Tu je i koprodkucija Nemačke, Srbije i Hrvatske, film „Najlepša je zemlja moja“ i debitantsko ostvarenje „Ljubav dolazi kasnije“ Hadži-Aleksandra Đurovića.

Budžet festivala isti je kao prošle godine, i iznosi 47 miliona dinara, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno 6,5 miliona.

Ulaznice po ceni od 150 do 350 dinara naći će se u prodaji od prvog februara ba blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju. Cena ulaznica za svečano otvaranje je 500 dinara a tokom prvih sedam dana prodaje komplet ulaznica moći će da se kupi uz popust od 10 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: