Oskar: Zanimljivosti o nominacijama

Nominacije u najvažnijim kategorijama za najprestižnije filmske nagrade, Oskare, 10. januara saopštili su ovogodišnji domaćin dodele komičar Set Mekfarlan i glumica Ema Stoun, a mi vam predstavljamo neke od zanimljivih podataka u vezi sa nominacijama.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.01.2013.

20:47

Default images

U svojoj 85. godini, francuska glumica Emanuel Riva, napoznatija po ulozi u filmu "Hirošima, ljubavi moja", postala je, zahvaljujući ostvarenju "Ljubav", najstarija glumica nominovana za Oskara za glavnu žensku ulogu, dok je devetogodišnja Kvevanženej Volis iz "Zveri južnjačkih divljina" najmlađa glumica koja je ikada nominovana u toj kategoriji.

Imajući u vidu sve glumačke kategorije, najstarija glumica koja je dobila nominaciju za Oskara je i dalje Glorija Stjuart koja je imala 87 godina kada je dobila zlatnu statuetu za najbolju sporednu ulogu za film "Titanik" (1997), a najmlađi je Džastin Henri koji je imao svega osam godina kada je nominovan za najboljeg sporednog glumca i filmu "Kramer protiv Kramera" (1979).

Čak devet od ovogodišnjih nominovanih glumaca su već osvajali Oskara: Danijel Dej-Luis, Sali Fild, Tomi Li Džouns (Linkoln), Denzel Vošington (Let), Alan Arkin (Argo), Robert DeNiro (U dobru i u zlu), Filip Simor Hofman (Učitelj), Kristofer Valc (Oslobođeni Đango) i Helen Hant (Seanse), dok je Džesiki Čestejn (00.30 Tajna operacija) ovo druga nominacija zaredom.

Sve ostaje u porodici: Tomasu Njumenu, koji je u trci za ovogodišnjeg Oskara za najbolju originalnu pesmu u filmu "Skyfall", ovo je 11. nominacija, a za njegovu muzikalnu porodicu (Alfreda, Lajonela, Emila, Tomasa, Dejvida i Rendija) čak 87, što je više od bilo kog drugog filmskog "klana".

Zahvaljujući nominaciji za originalni scenario za film "Kraljevstvo izlazećeg meseca", Roman Kopola je postao šesti član porodice Kopola (Karmajn Kopola, Frensis Ford Kopola, Talia Šajer, Nikolas Kejdž i Sofija Kopola) koji je dobio nominaciju. Porodica Kopola sada ima ukupno 24 nominacije.

Među nominovanima ima i rekordera. Tako Stiven Spilberg i Ketlin Kenedi dele rekord po broju osvojenih nominacija za najbolji film kao producenti. Svako ih ima ukupno osam.

Sa nominacijom za najbolji film za "Argo", producent Džordž Kluni pridružio se Vorenu Bitiju, dosad jedinoj holivudskoj zvezdi koja je imala nominacije za najbolji film, režiju, scenario i glumu.

Majkl Kan je filmski montažer sa ubedljivo najviše nominacija - osam, uključujući i ovogodišnju za film "Linkoln".

Drama Mihaela Hanekea "Ljubav", koja je nominovana u pet kategorija ove godine, je peto ostvarenje koje je istovremeno nominovano za Oskara za najbolji film i najbolji strani film. Ostala četiri su film "Z" koji je 1969. godine odneo statuetu za najbolji film na stranom jeziku; "Emigranti" iz 1971; "Život je lep" koji je 1998. proglašen najboljim stranim ostvarenjem i "Pritajeni tigar, skriveni zmaj", pobednik 2000. u kategoriji najboljeg stranog filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: