Film 2012: Najveća razočaranja

Pogledajte listu najvećih filmskih razočaranja u 2012. prema izboru Džonatana Kroua iz Movie Talk-a.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2013.

09:10

Default images

Prometej (Prometheus)

„Prometej” je delovao kao da će biti super. Imali ste Ridlija Skota, reditelja prvog i nesumnjivo najboljeg dela „Osmog putnika”, koji sada snima visokobidžetni prequel prepun zvezda. Imali ste scenario čiji je jedan od autora bio Dejmon Lindelof, kreator serije „Lost” (Izgubljeni). Trejler za film je bio toliko kul da su se filmski štreberi širom sveta kolektivno istopili kad je izašao.

Ali, nakon premijere, „Prometej” nije bio super. Bio je konfuzni haos koji je ostavio mnoga pitanja otvorena. Zašto bi uvaženi naučnik spontano odlučio da skine šlem nekoliko minuta pošto je stigao na planetu vanzemaljaca? Zašto niko nije delovao zabrinuto za lik Numi Rapas kada se pojavila na svemirskom brodu prekrivena krvlju sa zaheftanim stomakom? Zašto Šarliz Teron nije uspela da pobegne sa putanje ogromne kotrljajuće svemirske letelice u obliku krofne? Zašto? Zašto? Zašto? Atlas Oblaka (Cloud Atlas)

Brat i sestra Vačovski i Tom Tikver su doneli vrlo smelu odluku kad su se prihvatili filmske adaptacije briljantnog romana Dejvida Mičela. To je jedan od onih filmova koji će biti ili remek-delo ili propast. Ispostavilo se da je „Cloud Atlas” oba.

Svojim zbijenim, složenim naracijama i pretencioznom filozofskom porukom, „Cloud Atlas” je film koji zahteva više gledanja. Može lako da bude jedan od najboljih filmova godine, ali nije uspeo da napravi vezu sa publikom.

Film čiji je budžet iznosio preko 100 miliona dolara, u SAD je zaradio samo 26 miliona. Verovatno će postati kultni kad izađe na DVD izdanju. Džon Karter (John Carter)

Nakon režiranja „WALL-E”, jednog od najboljih filmova protekle decenije, reditelj Endru Stenton nije mogao da pogreši. Ali onda je snimio „Džona Kartera”.

Zasnovan na vrlo uglednom književnom serijalu Edgara Rajsa Barouza, film je imao suštinski problem: autori poput Džordža Lukasa i Džejmsa Kamerona već su ubacili najbolje delove iz knjiga u svoje klaiske. Čista adaptacija delovala je kao izanđali kaput.

Ako tome dodate nesrećan naslov (prvobitni je bio nešto upamtljiviji „Džon Karter od Marsa”), ogroman budžet i nesrećan prvi vikend u bioskopima - dobićete najveći promašaj godine. Bojni Brod (Battleship)

Jadni Tejlor Kič. Zvezda u usponu je započela godinu na korak do ulaska na A-listu, a onda je završila ne sa jednom nego sa dve bombe na bioskopskim blagajnama - „Džon Karter” i „Bojni brod”.

Zasnovan na voljenoj igri, ovaj drugi film ima veze sa podmornicama. Ali i sa vanzemaljicma koji odlučuju da napadnu brod. To je jedan od onih besmislenih zapleta koje bi smislio svaki petogodišnjak, ali Universal je nekako odlučio da u njega uloži milione dolara. Na kraju je izgubio preko 150 miliona. Rimejkovi

Pravi dokaz za ovogodišnju depresivnu i razočaravajuću bojažljivost filmskih studija - osim pravljenja filma zasnovanog na igri - jeste ogroman broj nepotrebnih rimejkova: uzmimo „Totalni opoziv" (Total Recall) i "Red Dawn” za primer. Ni sledeća godina ne uliva mnogo nade sa najavljenim rimejkovima "Robokap" (Robocop), „Annie” i "Keri" (Carrie). Vanzemaljci iz komšiluka (The Watch)

Svako ko je ikada gledao britansku seriju „The IT Crowd” zna da je Ričard Ajoadi u ulozi kompjuterskog genija Mosa urnebesno smešan. On je trebalo da bude nova zvezda poput Rebel Vilson, ali umesto da glumi sa njom u „Pitch Perfect”, završio je u „The Watch”.

Film je standardna muška komedija Ben Stiler/Vins Von/Džona Hil - ali sa vanzemaljicma. Opet vanzemaljci!

Nije naišao na oduševljenje kod publike i zaradio je tek da pokrije polovinu budžeta. Nadajmo se da će Ajoadi dobiti ulogu u sledećem filmu Kristen Vig. Pomereno za 2013.

U jednom trenutku delovalo je da će 2012. biti najbolja godina u istoriji za ljubitelje stripa. Ne samo da su dugo čekani "Osvetnici" (Avengers) i poslednji deo trilogije Kristofera Nolana o Betmenu imali svoje premijere već je najavljivan i „Čovek od čelika”, u Nolanovoj produkciji i režiji Zaka Snajdera.

"Betmen", "Osvetnici" i "Supermen" u jednoj godini? Na kraju se ispostavlio da bi leto sa tri superheroja sa A-liste bilo previše borbe sa zločincima na jednom mestu i „Čovek od čelika” je pomeren za 2013.

Ali, to nije jedini film koji je izostao u 2012. „G. I. Joe: Retaliation”, „Veliki Getsbi” Baza Lurmana i „Gangster Squad” takođe je prvobitno trebalo da budu premijerno prikazani 2012. ali su odloženi za sledeću godinu. Vreme roka (Rock of Ages)

Ispostavilo se da nikog preterano ne zanima polugoli dugokosi Tom Kruz kako peva rok balade. The Oogieloves in the Big Balloon Adventure

Ovaj jezivi dečji animirani film, čijim likovima su glasove pozajmili Toni Brekston, Kristofer Lojd i Džejmi Presli, pokazao se kao najveći promašaj svih vremena. Iako je produkcija koštala oko 60 miliona, sa sve marketinškom kampanjom, na balagajnama je zaradio jedva milion. Mračne Senke (Dark Shadows) i Frankenweenie

Tim Barton je imao lošu godinu. Na papiru, njegov rimejk kultne serije iz 60-ih, „Dark Shadows”, trebalo je da bude sjajan. Kempovska gotska atmosfera serije delovala je kao prirodno okruženje za Bartona. Glavne uloge imali su bledoliki Džoni Dep i božanstvena Mišel Fajfer.

Ipak, kad je pušten u bioskope, ispostavilo se da je veliko razočaranje, sa brojnim narativnim „rupama". Nije prošao loše na blagajnama ali su ga kritčlari „iseckali na komade”.

U oktobru Barton je promovisao animinarni film „Frankenweenie”. Tokom prvog vikenda prikazivanja u SAD završio je na petom mestu i nije uspeo da stvori oko sebe auru kultnog, kao prethodni Bartonov izlet u animaciju - „The Nightmare Before Christmas”. Novi film Kristijana Slejtera "Playback" najveći je bioskopski promašaj 2012. sa zaradom od svega 264 dolara.

Horor u kome Slejter igra pokvarenog policajca koji se bori protiv zla u malom gradu u bioskopima je igrao svega nedelju dana od 16. do 22. marta.

Kako prenose američki mediji, film su pogledala, u proseku, 33 gledaoca, čime je dobio nimalo laskavu titulu najveće bioskopske propasti godine (budžet je iznosio 7,5 miliona dolara).

Kristijan Slejter, zvezda 1990-ih, iduće godine pojaviće se u filmovima "Niymphomaniac" Larsa fon Trira i "The Power of Few" sa Kristoferom Vokenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: