Ko su prvi "oskarovci" ove sezone?

Dobitnici ovogodišnjih počasnih Oskara su kaskader koji je tokom karijere slomio 56 kostiju, dokumentarista koji snima punih šest decenija, osnivač Američke filmske akademije i filantrop koji je uspeo da sakupi stotine miliona dolara za umetničku zajednicu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

20:32

Default images

Hal Nidam, D. A. Penebejker, Džordž Stivens Mlađi i Džefri Kacenberg će svoje statuete dobiti u subotu (1. 12), na privatnoj ceremoniji u Holivudu.
Četvoricu dobitnika izabrao je Bord guvernera Američke filmske akademije.

Hal Nidam (81) u svom rezimeu ima preko 300 igranih filmova, a poznat je i kao pronalazač mnogih kaskaderskih rekvizita, scenarista i reditelj - nedavno je na našoj televiziji prikazan njegov film "Smoki i Bandit" iz 1977. sa Bertom Rejnoldsom i Seli Fild u glavnim ulogama.

D. A. Penebejker (87) snima dokumentarce još od 1953. godine. Bio je nominovan za Oskara 1993. godine za film "The War Room".
Najpoznatiji je po svojim muzičkim dokumentarcima, među kojima se posebno izdvajaju filmovi "Don't Look Back" koji prati britansku turneju Boba Dilana 1965, "Ziggy Stardust and The Spiders from Mars" iz 1973, istorijat koncerta Dejvida Bouvija povodom objavljivanja njegovog legendarnog albuma i "101", snimak nastupa grupe Depeche Mode iz 1989. godine.

Džordž Stivens Mlađi (80) je osnovao Američki filmski institut 1967, a deset godina kasnije je ustanovio nagrade Kenedi centra. Poznat je i kao scenarista, reditelj i producent. Nominovan je za Oskara 1963. godine za kratki dokumentarac.

Džefri Kacberg (61), bivši direktor Diznija, koji je 1994. godine učestvovao u osnivanju studija "Drimvorks" sa Stivenom Spilbergom i Dejvidom Džefenom, dugogodišnji je filantrop koji je za Fond filma i televizije uspeo da prikupi preko 200 miliona dolara kao i da sopstvenim novcem pruži finansijsku pomoć, zdravstvene i socijalne usluge članovima umetničke zajednice.

Kacenberg već ima jednu nominaciju za Oskara kao producent filma "Spirit: Stallion of the Cimarron" iz 2002. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: