Dušan Radović- 90 godina od rođenja

Pesnik, pisac, aforističar i TV urednik Dušan Duško Radović (1922-1984) rođen je na sutrašnji dan, 29. novembra, pre tačno 90 godina u Nišu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

15:50

Default images

Njegova porodica se iz Niša preselila u Suboticu 1928. godine gde on završava osnovnu školu i šest razreda gimnazije. Od 1938. godine živeo je u Beogradu.

Studirao je filozofiju, a zatim radio kao urednik u ''Pionirskim novinama", urednik dečje redakcije Radio Beograda, glavni urednik Dečje redakcije TV Beograd... Sa ''Studija B" odlazi 1983. godine u penziju.

Radović je pisao je pesme, priče, humoreske, aforizme, scenarije za igrane i dokumentarne filmove. Pojedine njegove knjige prevedene su na nemački, ruski, engleski i druge jezike.

Za svoj rad dobio je niz nagrada - ''Zmajevih dečjih igara", ''Neven", ''Mlado pokoljenje"... Za tekst pozorišne predstave ''Na slovo, na slovo" dobio je nagradu ''Sterijinog pozorja", a za zbirku ''Smešne reči" počasnu diplomu ''Hans K. Andersen" međunarodnog društva za brigu o knjigama za decu .

Posthumno dobija BIGZ-ovu nagradu. Zahvaljujući njemu u Beogradu izlazi ''Poletarac", jedan od najboljih časopisa za decu u Evropi.

Tokom 1980ih ''zaštitni znak'' Studija B bio je pesnik i pisac "za malu i veliku decu" Radović. Njegovi aforizmi i humorističko-satirični komentari u čuvenoj emisiji "Beograde, dobro jutro" bili su iskren i topao pogled sa 21. sprata "Beograđanke" na Beograd i Beograđane.

Svakog jutra, nešto nakon 7 sati Radović je Beograđanima govorio svoje aforizme poput - "Za ljubav je vazna i neophodna ona lepa i slatka glupost. A za brak se trazi ona odvratna i surova pamet", "Ne vaspitavajte decu ako ne umete. Bolje je biti nevaspitan nego lose vaspitan", "Lako je voleti one koji vas ne vole. Pokusajte jednom da volite one koji vas vole".

Od 1954. do 1984. godine Radović je objavio knjige - ''Poštovana deco", ''Tužibaba i još 9 jednačinki", ''Smešne reči", ''Zašto deca čačkaju nos", ''Beograde, dobro jutro" ( 3 knjige ), ''Volimo Beograd svakoga dana po malo", ''Sedi da razgovaramo", ''Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak" - poezija i proza za decu u 4 knjige...

Posthumno su priređene knjige: ''Na slovo, na slovo", ''O plakanju", ''Vestern", ''Ženski razgovori", ''Kratke priče" i ''Na ostrvu pisaćeg stola".

Ovogodišnja dečja smotra "Rodost Evrope" bila je posvećena jubileju Duška Radovića, čuvenog dečjeg pesnika.

Dečje pozorište u Beogradu nosi njegovo ime. Spomen biste su mu postavljene u rodnom Nišu i Beogradu - ispred zgrade Beograđanke sa koje je, iz radija Studio B, aforizmima budio ovaj grad.

Umro je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu, a 2010. godine u Beogradu u ulici Despota Olivera u kojoj je živeo do smrti dobio je spomen ploču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: