"Drugi susret" - o F-117 i ljudima

13 godina posle Nato bombardovanja Srbije oboreni američki pilot i komandir jedinice koja je srušila "nevidljivi" F-117 ponovo su se sreli. Njihov susret prikazao je u dokumentarnom filmu "Drugi susret" reditelj Željko Mirković.

Kultura

Izvor: Reporterka: Ana Raca Milovanoviæ

Utorak, 30.10.2012.

10:52

Default images

Film je u ponedeljak uveče prikazan u Domu omladine Beograda, a zainteresovani će moći da ga vide u Novom Sadu, Nišu i Kovinu. Beogradskoj premijeri prisustvovali su i glavni junaci, Zoltan Dani i američki pilot Dejl Zelko.

Ideja da napravi film o jedinstvenom susretu Dejla i Zoltana posle bombardovanja reditelju je došla tokom snimanja predhodnog filma o rušenju nevidljivog aviona Nato alijanse.



"I sada sin prevodi intervju i pita - tata šta bi ti uradio kada bi se sreo sa njim? Pa ništa, on je izvršavao svoje zadatke ja svoje, verovatno ni on nema ništa protiv mene kao ni ja protiv njega. I verujem da bi mu nakon sureta rakao - ajmo na piće," kaže Zoltan Dani, bivši komandant raketne brigade.

Reditelj je nakon toga odlučio da upozna dvojicu vojnika.

"Tada svakako niko nije mogao sa sigurnošću da kaže da li ćemo se on i ja uopšte dopasti jedan drugom, a ispostavilo se da su se naše porodice toliko zbližile, da se sada vole," smatra Dejl Zelko, bivši američki pilot.

Foto: Danilo Peternek/Tanjug
Ipak nameće se pitanje da li je bila jednostavna odluka da se sretne sa čovekom koji je oborio njegov avion?

"Pa ja sam nepozvan bio na srpskoj teritoriji! Jel tako? I pritom sam ispuštao bombe. Sasvim je očekivano da suprotna strana želi da odbrani svoju domovinu i svoj narod. Obojica smo radili ono za šta smo obučavani - to nije bio rat između Zelka i Danija," kaže Zelko.

Nije bilo scenarija. Obojica su vodili video dnevnik, u kome su beležili i razmenjivali najintimnije trenutke o svojim porodicama. Tako je od 120 sati materijala, pored ostale građe, nastao jednoipočasovni film.

"On je ušao u našu proizvodnju u Skorenovcu gde u maloj pekari radimo kore i rezance. Pitao sam ga iz šale da mi pomogne, pa smo zajedno razvlačili kore. Ima to i u filmu, ja mu objašnjavam kako treba, a onda smo pravili pitu sa jabukama," seća se Zoltan.

Muziku za film je komponovao Lajko Feliks, a moguće je da će se film pojaviti u konkurenciji za Oskara za najbolji dokumentarac. Autor kaže da još uvek radi na tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: