Preminuo Vlastimir Radovanović

Scenarista, filmski reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Vlastimir Vlasta Radovanović (1926 - 2012) preminuo je u Beogradu, saopšteno je iz Jugoslovenske Kinoteke.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

U saopštenju iz Jugoslovenske Kinoteke dodaje se da je Radovanović ostavio veliki trag kao profesor na katedri za dramaturgiju FDU-a.

Autor je scenarija za filmove "Saša" i "Operacija Ticijan", a bio je scenarista i reditelj ostvarenja "Kada golubovi dolete", "Lov u mutnom", Halo taksi" i "Groznica prve ljubavi".

Saopštenjem se povodom smrti Radovanovića oglaslio i Udruženje filmskih umetnika Srbije u kome je navedeneo da je "Kao scenarista i reditelj dugometražnih igranih filmova, Vlastimir Radovanović dao svoj osobeni doprinos u različitim filmskim žanrovima, u vremenskom rasponu od gotovo tri decenije".

“Od ratnih drama "Operacija Ticijan" i "Diverzanti", preko dečijih filmova "Kad golubovi dolete" i "Hajdučka vremena", pa do urbanog krimi-filma "Halo taksi" ili satirične komedije "Lov u mutnom", Radovanović je posedovao retko umeće da na zanimljiv i živopisan način pripoveda svoje filmske priče, koje su jednako plenile pažnju dece, mladih, kao i odraslih gledalaca”, navedeno je u saopštenju Udruženja filmskih umetnika.

“Posebno bi, kako se ističe, trebalo istaći zalaganje za humane ideale koji obeležavaju Radovanovićev scenaristički i rediteljski opus, kao i toplinu i razumevanje sa kojom njegove priče uranjaju u dečiji svet i problematiku odrastanja”.

Radovanović je bio nosilac brojnih nagrada i priznanja među kojima je i Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Kremacija Vlastimira RAdovanovića će biti održana 18. oktobra na Novom groblju u 14.30 sati

Film/TV

"Artiljero" i Vidić u Sava centru

Film "Artiljero" scenariste i reditelja Srđana Anđelića premijerno je prikazan u 31. oktobra u beogradskom Sava centru, u prisustvu fubalera Nemanje Vidića, jednog od pokretača filmske priče.

Film/TV sreda 31.10. 23:04 Komentara: 12

Dizni sprema novi „Star Wars" film

Kompanija „Lucasfilm Limited“ reditelja Džordža Lukasa, koja stoji iza kultnih filmova „Zvezdani ratovi“ (Star Wars)i brojnih drugih ostvarenja, prodata je kompaniji „Walt Disney Co“ za četiri milijarde dolara.

Film/TV utorak 30.10. 21:55 Komentara: 39

"Svako vreme ima svog Valtera"

Svako vreme ima Valtera kakvog zaslužuje, izjavio je reditelj Andrej Aćin, čiji će dugometražni dokumentarni film "Valter" biti premijerno prikazan 4. novembra u Sava centru.

Film/TV utorak 30.10. 17:52 Komentara: 7

Festival autorskog filma od 28.11.

18. Festival autorskog filma održače se od 28. novembra do 4. decembra i na njemu će biti prikazani „Cezar mora da umre“, „7 dana u Havani“, „Sveti motori“, novi filmovi Gzavijea Dolana, Kristijana Munđiua, Karlosa Rejgadasa i druga zapažena autorska ostvarenja.

Film/TV utorak 30.10. 11:20 Komentara: 0
strana 1 od 60 idi na stranu