Šta nas očekuje na Balkanimi?

Festival animiranog filma "Balkanima", deveti po redu, biće održan u Domu kulture Studentski grad od 2. do 6. oktobra i imaće četiri glavna takmičarska i četiri programa studentskih filmova i filmskih škola, kao i dve panorame evropskog filma, najavio je glavni organizator festivala Milan Milosavljević.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

14:16

Default images

Milosavljević je, na konferenciji za novinare u muzeju Jugoslovenske kinoteke rekao da je zemlja-gost ove godine Češka Republika, naglasivši da će pored dva programa čeških autora, koje će predstaviti gosti - profesor Jirži Kubiček i Pavel Horaček, glavna festivalska izložba biti posvećena radovima češkog autora Jiržija Trnke.

Organizator festivala je naglasilo da se ukupno u svim kategorijama prijavilo oko 350 filmova, a da će na festivalu biti prikazano 120 ostvarenja.

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa čine - Jirži Kubriček (Češka), Joško Marušić (Hrvatska) i Čedomir Vasić (Srbija).

Međunarodni žiri studentskih filmova i filmskih takmičarskih škola radiće u sastavu - Rune Erikson (Norveška), Ivan Ramadan (BIH), Miroslav Simonović (Srbija).

Milosavljević je rekao da je veoma bitan i prateći program festivala u kome će filmove norveškog lutka animatora Iva Kaprina predstaviti gost iz Norveške Rune Erikson.
Blue Whale
On je još napomenuo da će dve dve programske premijere biti održane u noćnim terminima - "Metamorphosis" Quay Brothers-a iz Velike Britanije i "Junod" Šinčiro Kimura iz Japana.

Biće priređena i izložba crteža i karikatura, kao i izbor iz filmskog opusa jednog od članova žirija Joška Marušića (Hrvatska), a biće otvorena i multimedijalna instalacija u prostoru "Ja umetnik" Marije Ilić.

Jedna od članica selekcione komisije Iva Ćirić rekla je da su ona i njene kolege Mićun Ristić i Mihajlo Jevtić za dve nedelje odgledali 350 filmova.

"Došli smo do zaključka dok smo gledali pristigle filmove da treba da budu jedinstveni i originalni i treba da pružaju emotivan i snažan doživljaj", rekla je Ćirićeva, dodajući da su to filmovi koji se trenutno prikazuju u svetu i u Evropi.

Osnivač i umetnički direktor festivala Nikola Majdak rekao je da je prošle godine Ministarstvo kulture dalo sredstva za samo jedan animirani film.
Villa Antropoff
"Bolje da su nam dali taj novac potrošimo za Koka kolu i kada ovo pogledam spiskao sam život ni na šta", primetio je Majdak, zaključivši da je situacija "katastrofalna".

Festivalu će prisustvovati 15-ak gostiju iz evropskih zemalja kao i dva gosta iz Japana.

Festival će biti održan u pet različitih prostora Doma kulture Studentski grad, a svi programi su besplatni.

Ovu manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ambasada Norveške u Srbiji, Sekretarijat za kulturu grada Beograda....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: