"Kad svane dan“ uspešan u Torontu

Film renomiranog srpskog autora Gorana Paskaljevića "Kad svane dan“ sa velikim uspehom premijerno je prikazan u Kanadi na jednom od najvećih i najznačajnih filmskih festivala u Torontu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

12:39

Default images

"Nova film" i "Intermedia Network Film" saopštili su da je Paskaljevićev film imao dve projekcije u salama koje su bile rasprodate nedelju dana pre početka festivala, da je kraj filma bio propraćen dugim aplauzom publike koja je bila pod jakim emocijama i impresionirana igrom svih glumaca, a posebno Mustafom Nadarevićem, kao i muzikom Vlatka Stefanovskog.

Srpski kandidat za nagradu Oskar film "Kad svane dan" prikazan je u najuglednijoj festivalskoj selekciji "Masters" uz filmove Bertolučija, Hanekea (Zlatna palma u Kanu za film "Ljubav"), Kim Ki-duka koji je upravo dobio Zlatnog lava u Veneciji, Kiarostamija, Manuela de Olivere i drugih.

U saopštenju se navodi da je interesovanje za distribuciju Paskaljevićevog filma u svetu veliko, da su sklopljeni ugovori sa distributerima u Francuskoj, Italiji, Španiji, Beneluksu, Skandinaviji, a od decembra prikazivaće se u SAD.

Takođe, mnogi svetski festivali su uputili poziv filmu za koji je u zvaničnom katalogu festivala u Torontu napisano da "Paskaljević elegantno prepliće prošlost i sadašnjost, stvarno i nestvarno, dok prati odiseju svog glavnog lika, ostarelog profesora. Dubok, elokventan i dirljiv".

"Kad svane dan" je novo svedočanstvo Paskaljevićevog vrhunskog majstorstva", ocenjeno je u katalogu.

O svom novom filmu Paskaljević je u razgovoru sa publikom nakon projekcija u Torontu ispričao da je jedan od motiva da napravi ovaj film bila njegova želja da film "Kad svane dan“ bude kamen temeljac budućem memorijalnom centru posvećenom svim žrtvama na prostoru bivšeg nacističkog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: