Film po Ruždijevom romanu neće niko

Film prema romanu pisca Salmana Ruždija "Deca ponoći", koji se odvija u Indiji posle sticanja nezavisnosti, još nije našao distributera, izjavila je danas rediteljka koja je implicitno navela da je reč o cenzuri "krhke političke klase".

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.09.2012.

13:02

Default images

Adaptacija romana objavljenog 1981. godine, a za koji se smatra da je najbolje delo britanskog pisca indijskog porekla, prikazana je na festivalu u Torontu, ali još nije distribuiran u drugim zemljama, čak ni u Indiji.

"Salman je često govorio da je ta knjiga njegovo ljubavno pismo Indiji. Mislim da film oslikava tu ljubav", rekla je rediteljka Dipa Mehta za list Hindustan tajms (Times).

Prema njenim rečima, šteta je da se zbog politike narodu uskrati zadovoljstvu da pogleda film.

Ruždijev roman sadrži žestoke kritike na račun bivše indijske premijerke Indire Gandi, koja je uvela vanredno stanje od 1975. do 1977. godine. Ruždi smatra da je ona tada ukinula demokratiju.

Porodica Indire Gandi i dalje je u centru indijskog političkog života - njena snaja Sonja je predsednica vladajuće Kongresne partije, a za njenog sina Rahula se pretpostavlja da će jednog dana postati premijer.

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Indiji jer vlasti smatraju da vređa islam.

Pisac, rođen u Bombaju, bio je primoran da se povuče sa literarnog festivala u Džaipuru, pošto je dobio pretnje smrću od militantnih islamista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: