Počinju 47. Filmski susreti u Nišu

Predsednica stručnog žirija 47. filmskih susreta u Nišu, koji će biti otvoreni večeras (25. 8) na Letnjoj pozornici, biće poznata srpska glumica Zlata Numanagić, dok su članovi žirija glumci Milena Pavlović i Nebojša Milovanović, saopštio je umetnički direktor festivala Dragan Vujić.

Izvor: Tanjug
Podeli

„Žiri će imati dosta slatkih muka da odluči ko će od dvadesetak ovogodišnjih glumačkih ostvarenja iz Niša poneti osam zvaničnih nagrada", kazao je Dragan Vujić Vujke, ovogodišnji domaćin Filmsih susreta, dodavši da je „jedan od motiva svih filmova 'usamljeni junak koji se bori protiv ostatka sveta".
Organizatori će se ove godine potruditi da niškom Festivalu vrate stari sjaj, jer kako tvrdi Vujić „duh, kreativnost i ljubav prema filmu ne može niko ubiti“.
„Ovogodišnji Filmski festival pruža mogućnost da pokažemo koliko sa malo para mogu da se naprave kvalitetne stvari. Kreativnost i talenat kojim odišu filmovi, kinematografiji i kompletnoj kulturi vraća nadu i veru da će se bioskopi kao institucija vratiti na stare staze slave. Mislim da je to preko potrebno jer u eri interneta, skidanja filmova, bisokop ipak zadržava svoj šarm".
(D. Miljković / Večernje novosti)

Otvaranju festivala prethodiće tradicionalni prijem u Gradskoj kući i defile glumaca crvenim tepihom do Letnje pozornice.

Na festivalu će ove godine biti prikazano 13 filmova u zvaničnoj konkurenciji i jedan gostujući. Ostvarenje "As pik loša sudbina" imaće premijeru u Nišu.

Najviše priznanje festivala, nagrada "Pavle Vuisić" biće uručena 27.avgusta glumcu Marku Nikoliću, dok će 29. avgusta nagradu za glumački par godine dobiti Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić za role u seriji "Nepobedivo srce".

Prve večeri biće prikazani filmovi "Šešir profesora Koste Vujića" i "Crna Zorica", druge (26. 8) "Zverinjak" i "Dr Rej i đavoli", treće (27. 8) "Ustanička ulica", "Praktični vodič sa pevanjem i plakanjem", "Narcis i eho" (u bioskopu "Kupina") kao i film "Klip" koji nije za mlađe od 18 godina i čije će prikazivabnje početi iza ponoći.

U utorak (28. 8) na programu su filmovi "Parada", "Žućko - priča o Radivoju Koraću" i "Frau Ajnštajn" (bioskop "Kupina"), a u sredu (29. 8) "Smrt čoveka na Balkanu" i "As pik - loša sudbina".

Gostujući film, "Orkestar" Pjera Žalice zatvoriće festival u četvrtak (30. avgusta).

Novčani iznos nagrade za najboljeg glumca festivala, "Gran pri Naisa" je ove godine povećan i iznosiće 200.000 dinara, dok su ostale nagrade ostale na prošlogodišnjem nivou.
Nosiocima nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu, "Car Konstantin i "Carica Teodora" pripašće po 150.000 dinara, nosioci povelja biće nagrađeni sa po 100.000 dinara, a najbolji debitant i epizodista poneće po 80.000 dinara, saopštili su organizatori.

Prateće manifestacije festivala ove godine će se održavati u niškim bioskopima "Vilin grad" i "Kupina film" gde će biti održani i omaži reditelju Mikiju Stamenkoviću i glumici Sonji Savić.

Komplet karata košta 2.000 a pojedinačna ulaznica 400 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu