Prva slika: Dej-Luis kao Linkoln

Kako se jesenja filmska sezona približava, pristižu i prve fotografije ili teaseri skoro svih koji pretenduju na „Oskara”. Stigao je i onaj naiščekivaniji „prizor” od svih: detalj sa snimanja „Linkolna” Stivena Spilberga koji je ekskluzivno objavio sajt Entertainment Weekly.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

11:33

Default images

Najuspešniji američki filmski stvaralac privodi kraju svoj životni projekat o kome je godinama sanjao, biografiju 16. predsednika SAD, Abrahama Linkolna (1809-1865) koga tumači Danijel Dej-Luis (55).

Reč je o adaptaciji knjige „Team of Rivals” Doris Kerns Gudvin koju je uradio Toni Kušner (scenarista „Minhena”), a priča se fokusira na poslednja četiri meseca Linkolnovog života, kada je pokušavao da preko Ustava ukine ropstvo.

Značajne uloge u filmu imaće i predsednikova porodica (Seli Fild, Džozef Gordon-Levit i Guliver Mekgrat), državni sekretar Vilijam Sjuard (Dejvid Stretern) i Linkolnov politički rival Tadijus Toud (Tomi Li Džouns).

Naravno, nosilac čitave priče je Dej-Luis, a Spilberg je otkrio za EW detalje o glumčevom metodu.

„Linkon je imao veoma složen - a istovremeno izuzetno jasan - unutrašnji život. On je promišljao o stvarima, pričao je o stvarima. Za svaki problem je razmatrao argumente obe strane i pažljivo je donosio odluke. Zapravo, njegovi protivnici i neprijatelji su ga kritikovali kako je nemoguće spor u odlučivanju”.

Protivno glasinama koje često prate Dej-Luisa i njegovu metodologiju, Spilberg kaže da se on nije pretvarao da je Linkon mesecima pre snimanja.

„Danijel je uvek svestan svog savremenog okruženja”, otkriva reditelj koji prvi put sarađuje sa irskim glumcem, dvostrukim osvajačem "Oskara". „Nikada nije bio u ‘halucinogenom’ stanju niti se ponašao kao da je Linkon sve vreme. Sve su to glasine i nemaju veze sa njegovom tehnikom. Da, zvao sam ga 'Gospodine predsedniče' na snimanju, kao što sam i ostale glumce zvao po imenima njihovih likova, više zbog atmosfere”.

Svetska premijera filma zakazana je za 9. novembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: