Albaharijeve "Pijavice” na filmu

Film radnog naslova „Pijavice“ inspirisan je istoimenim Albaharijevim romanom, ali i „Mrakom“ i žanrovski bi najbolje mogao da se okarakteriše kao ljubavno-politički triler. U režiji Dragana Marinkovića film će se snimati u Srbiji i Kanadi.

Kultura

Izvor: Izvor: A. Popadiæ/Novosti

Utorak, 31.07.2012.

12:56

Default images

Davno najavljena filmska adaptacija romana Davida Albaharija ulazi u završnu fazu priprema. Kako „Novosti“ saznaju, reditelj Dragan Marinković („Vizantijsko plavo“, „Neka čudna zemlja“, „Bumerang“, „Diši duboko“), zajedno sa piscem upravo završava scenario. Ovo će biti prva filmska adaptacija nekog Albaharijevog dela.

Glavni junak romana „Pijavice“ je srpski novinar iz Zemuna, zaljubljen u Jevrejku. Posle teksta o porastu antisemitizma u Srbiji, biva pretučen i živi u stalnom strahu i paranoji. Radnja romana „Mrak“ smeštena je u Srbiju devedesetih, na početku takozvane tranzicije i govori o odsustvu morala i o nespremnosti za preuzimanje odgovornosti za izrečenu reč.

Marinković nam otkriva da gledaoci ne treba da očekuju „doslovnu ekranizaciju“.

- Glavni lik u filmu je junak iz „Pijavica“, ali scenario čine delovi oba romana. Iz jednog smo uzeli lik, delove priče, iz drugog neke druge scene. Osnovna priča je tu, romane ćete svakako prepoznati na ekranu, ali oni nisu prepisani - objašnjava Marinković. Reditelj Marinković ima bogato iskustvo u adaptaciji knjiga i saradnji sa piscima. Pre „Pijavica“, još 1988. snimio je film „Neka čudna zemlja“, inspirisan pričama Radoja Domanovića - „Stradija“ i „Mrtvo more“. Projekat „Vizantijsko plavo“ bio je zasnovan na jednoj kratkoj priči Milorada Pavića (bio i jedan od koscenarista filma), dok je film „Bumerang“ obeležila saradnja sa Svetislavom Basarom.

- Meni je oduvek bila interesantna adaptacija književnih dela. Jer, vi građu romana prebacujete u jedan potpuno drugi medij. Veliki je izazov i ozbiljan posao da od jedne knjige napravite scenario, ali ja volim to da radim. Smatram da je naša literatura izuzetno kvalitetna i inspirativna, greh je ne napraviti nešto „filmsko“ od nje - kaže Marinković.

Na koji način će Albaharijeva dela biti pretočena u film, saznaćemo naredne godine, kada počne snimanje. Reditelj kaže da je još rano i da se govori o podeli uloga, „mada postoje određene ideje“.

- Sada nam je najvažnije da nađemo strane koproducente, pre svega iz Kanade. Sa njima ćemo se konsultovati oko glumaca i ekipe - otkriva Marinković i dodaje da će dinamika snimanja „Pijavica“ zavisiti od finansija. Novac koji je dobijen prošle godine na republičkom konkursu samo je mali deo potrebnih sredstava. Kanadski producenti, objašnjava reditelj, posebno su važni jer će se deo filma snimati u zemlji u kojoj Albahari poslednje dve decenije piše svoje romane.

- Ako moram da se izrazim u procentima, rekao bih da će oko 25 odsto filma biti snimljeno u Kanadi, a ostalo u Srbiji. Isto tako, veći deo „Pijavica“ biće na srpskom jeziku, a manji deo na engleskom. Zato nam je strana koprodukcija važna - zaključuje Marinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: