Đoka Bogdanović, filmski producent

Jugoslovenska kinoteka obeležila je ove godine (6. juna) svoj dan i posebnim programom posvećenim Đorđu Đoki Bogdanoviću (1860-1914), jednom od prvih filmskih producenata na Balkanu.

Izvor: Novosti
Podeli

U bioskopu „Kasina“ Đorđa Bogdanovića prikazivale su se i priče iz „beogradskog života“ - film „Kralj čarlstona“, u režiji Koste Novakovića, jednog od najznačajnijih pionira srpskog filma između Prvog i Drugog svetskog rata, inače apotekara po profesiji koji je imao sopstvenu drogeriju, nije zabeležio rekordnu gledanost. Ali, veliki uspeh kod publike i kritike doživela je socijalna melodrama „Grešnica bez greha“, koju je Kosta Novaković snimio po sopstvenom scenariju.

Sećanje na čoveka koji je neprestano išao „ispred“ vremena u kome je živeo, industrijalca, avanturistu, filmofila, rodoljuba i jedinog producenta iz Srbije koji je zabeležio bitke Drugog balkanskog rata, pokazao se kao svojevrsni događaj - pred sam početak festivala Nitratnog filma, u njegovu čast, u Muzeju kinoteke otvorena je izložba „Srpski filmski producent Đoka Bogdanović“, a među biserima svetske kinematografije sa zapaljivih traka prikazan je i izbor filmova iz njegove produkcije, iz 1913. i 1914. godine, piše Radmila Radosavljević za Novosti.

Na izložbi su bila izložena lična dokumenta Bogdanovića, pasoš iz 1913, Pozivnica na Dvor iz 1900, Imovinski notes, Dozvola za kinematografske predstave, Program njegovog bioskopa „Kasina“ (kako se nekada zvao bioskop „Kozara“, koji je nedavno izgoreo u požaru)...

Sam život Đorđa Bogdanovića, kako je publika mogla da se upozna, nalikovao je uzbudljivom filmu - već kao dvadesetogodišnjak, zajedno sa braćom, osnovao je radnju, da bi vremenom postao vlasnik kafane „Ruski car“ i zakupac hotela „Imperijal“. A već 1911. postao je vlasnik hotela i bioskopa „Kasina“, prvog koji je zidan po ondašnjim propisima, odnosno, po Zakonu o radnjama. Ovaj boem i gospodin, kako su ga, takođe, upamtili njegovi savremenici, smatrao je da u životu mora da uradi i nešto više, mnogo značajnije i vrednije od sticanja bogatstva, nešto što je važno za istoriju, duh i kulturu njegovog naroda...

Do Prvog svetskog rata, u Beogradu su postojala četiri filmska „proizvođača“ - Svetozar Botorić, braća Savić, Đorđe Bogdanović i braća Cvetković. Francuski snimatelj Luj de Beri snimio je za Botorića 1911. više kratkih filmskih žurnala, među kojima su „Svečana predaja starih i prijem novih zastava“, „Odlazak kralja prestolonaslednika i princeze Jelene u Petrograd“. Botorić je osnivač Udruženja za snimanje srpskih filmova, koje je 1911. snimilo prvi srpski igrani film „Karađorđe“ ili „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“, u režiji Čiča Ilije Stanojevića, koji je, istovremeno, prvi igrani film snimljen u Srbiji, na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, ali i na Balkanu.

„Đoka Bogdanović hteo je da zabeleži bitke koje je srpska vojska vodila u Prvom balkanskom ratu. Ali, dok se pripremao da ode na front rat je bio završen. Onda je imao u planu da uradi rekonstrukcije tih bitaka, ali je vrlo brzo izbio i takozvani Saveznički rat između Srba i Bugara. Bogdanović je uspeo da dobije sve dozvole da ode na front, i da kao jedini ratni snimatelj ostavi materijale o tim događajima“, zapisao je Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Zanimljivo je da se do 1982. godine smatralo da su filmovi Đoke Bogdanovića izgubljeni, a zapravo, njegovi mnogobrojni naslednici čuvali su ih kao najvrednije porodično nasleđe - za njih je to bila relikvija koju su skrivali od stranih okupatora u Prvom i u Drugom svetskom ratu, i od domaćih neprijatelja. Vest da Bogdanovićevi filmovi ipak postoje, bila je senzacionalna - posle 80 godina Jugoslovenska kinoteka otkupila je najveći deo ovog fonda, restaurirala ga i, po rečima Erdeljanovića, sada ga je stavila pred sud javnosti.

Ove godine Jugoslovenska kinoteka izdala je prvi DVD sa 11 Bogdanovićevih filmova, a iduće godine objaviće i drugi. Dela trećeg producenta po redu u Srbiji, uz nekoliko desetina snimljenih dokumentarnih materijala o Beogradu i događajima u njemu, smatraju se posebno vrednim - Đorđe Bogdanović je za vreme Drugog balkanskog i početkom Prvog svetskog rata, sa svojim snimateljima, među kojima se isticao Rus Samson Černov, bio jedini producent koji je zabeležio pobedonosni put srpske vojske i oslobođenje Stare i Južne Srbije.

Film/TV

"Ustanička ulica" na SFF-u

Film reditelja Miroslava Terzića “Ustanička ulica” (Redemption Street) biće prikazan u okviru takmičarskog programa osamnaestog Sarajevo film festivala koji se održava od 6. do 14. jula.

Film/TV petak 29.06. 14:38 Komentara: 1

"Totalni opoziv": Novi trejler

Rimejk čuvenog filma „Totalni opoziv“ iz 1990. godine publika će moći da u bioskopima gleda od polovine avgusta, a trejler za novu verziju filma u kojoj glavnu ulogu tumači Kolin Farel upravo je pušten u javnost.

Film/TV četvrtak 28.06. 17:10 Komentara: 17

Igre prestola opet u Dubrovniku

Druga sezona planetarno popularne serije 'Igra prestola' samo što se završila, a HBO je odlučio da će odmah početi sa snimanjem i treće sezone. Lokacije snimanja uglavnom ostaju iste, tako da će se i nova sezona serije snimati u Dubrovniku.

Film/TV četvrtak 28.06. 11:23 Komentara: 12

Filmske premijere u avgustu

Poslednji film Vitni Hjuston, novi nastavak serijala o Džejmsu Bornu, rimejk "Totalnog opoziva" samo su neki od filmova koji će premijerno biti prikazani u avgustu u američkim bioskopima.

Film/TV sreda 27.06. 14:26 Komentara: 0
strana 1 od 64 idi na stranu