Film:Zaboravljeni bend Zlatni prsti

Zaječarac Marko Grujić poslednjih desetak godina nastanjen u Čikagu gde studira režiju, snimio je dokumentarni film “Tačno u centar” o legendarnoj grupi Zlatni Prsti, “najvećem bendu iz najmanjeg grada”, kako su sami Prsti rekli.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2012.

12:26

Default images

Naziv filma potiče od istoimene pesme - “Tačno u centar”, iz 1985. godine sa nikad objavljenog albuma, a same članove grupe iznenadila je činjenica da njihov mladi sugrađanin koji boravi u Čikagu poseduje ovaj materijal.

U vreme kada je Rock and Roll bio vodeći muzički žanr u bivšoj Jugoslaviji, Zaječar je dobio Gitarijadu i Zlatne Prste. Iako mnogi ne znaju, između Gitarijade i čuvene grupe stoji znak jednakosti, jer su Prsti direktni krivci’ za nastanak sada nadaleko poznate Gitarijade, najdugovečnije manifestacije tog tipa u Evropi.

Članovi grupe između ostalog u filmu pričaju i o samim počecima Gitarijade koja se ove godine održava po 46. put.

Zlatni Prsti su bili jedan od vodećih sastava sedamdesetih godina prošlog veka, a prepoznatljiv zvuk i specifičan stil pevanja idejnog vođe grupe Moše Radenkovića odvajali su ih od drugih. Vreme je učinilo svoje i danas mali broj zaljubljenika rock muzike novije generacije zna za grupu Zlatni Prsti, a osnovni motiv Marka Grujića prilikom odluke da snimi ovaj film bio je da otrgne od zaborava čuveni sastav i nove naraštaje upozna sa njihovim radom i značajem za rock kulturu na ovim prostorima, navodi se u saopštenju.

Marko Grujić studira režiju u Americi i ovo mu je prvi dugometražni i dokumentarni film.

“Ovo mi je prvi, a možda i poslednji dokumentarac. Činjenica da sam iz Zaječara i da nema nijednog video zapisao o Zlatnim Prstima na neki način me je naterala da ispričam njihovu priču”, rekao je Grujić istakavši da je odrastao uz pesme ove grupe.

“Mislim da sam uspeo da izvučem jednu iskrenu i emotivnu priču koju je danas jako teško naći. Današnji prilozi ili dokumentarci o grupama i pevačima su sređeni i ‘nalickani’, ali je ovaj malo drugačiji. Pored velikih uspeha, članovi grupe pričaju i o onim manje uspešnim delovima karijere, kao što su propušten ugovor sa Jugotonom, zatim nerealizovanoj saradnji sa Borom Đorđevićem, promeni imena u Nokat i mnogim drugim događajima i preprekama koje je nosilo to vreme.”, otkriva Mladi Grujić detalje filma za koji se nada da će se premijerno prikazati upravo na ovogodišnjoj Zaječarskoj Gitarijadi, a potom nastaviti put festivala širom bivše Jugoslavije.  

U filmu se ekskluzivno može čuti i nova pesma Momčila Moše Radenkovića koji i dan danas svira i komponuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: