Francuski film podstiče pušenje?

Francuski Savez za borbu protiv raka optužio je francusku kinematografsku industriju da podstiče pušenje u filmovima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2012.

20:16

Default images

Povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima, ova organizacija je pregledala 180 filmova i ustanovila da oko 80 odsto njih sadrži scene pušenja ili scene u kojima se vide razni pušački "rekviziti", poput upaljača, kutije cigareta ili pepeljara.

"Prisustvo i valorizacija pušenja na filmu" omogućava duvanskoj industriji da zavede nove žrtve, posebno "žene i mlade", istakla je predsednica udruženja Žaklin Gode, ošto osuđujući ovakve "sramne marketinške tehnike".

Na filmu, prisustvo cigareta (2,4 minute u proseku) jednako je "pet reklama koje bi industrijalci morali da plate sa 600.000 evra na televiziji", kazala je ona, prenose francuski mediji.

Savez za borbu protiv raka zamera filmadžijama i što nedovoljno stigmatizuju pušače i što su pojedine scene u kojima ljudi puše (21,3 odsto) snimljene na javnim mestima, poput kafića, restorana ili radnog mesta.

"Francuski film ne poštuje zakon o zabrani pušenja na javnom mestu", kazala je Gode, pozivajući reditelje, producente i glumce da promovišu ostvarenja bez duvanskog dima.

Ona je tražila da se osobama mlađim od 18 godina zabrani gledanje filmova u kojima se reklamiraju proizvodi duvanskih kompanija i da ministarstvo kulture prestane da finansira filmove u kojima se promoviše pušenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: