Položen venac ispred “Kozare”

Članovi inicijative “Bioskopi: Povratak otpisanih” položili su 28. maja vence na mesto nekadašnjeg bioskopa “Kozara” u centru Beograda, koji je zatvoren već godinama, a nedavno je stradao i u požaru.

Kultura

Izvor: SEEcult.org

Sreda, 30.05.2012.

19:48

Default images

Povodom konačnog propadanja i smrti bioskopa Kozara, članovi inicijative “Bioskopi: Povratak otpisanih” položili su vence na mesto njegovog večnog počinka u prolazu Bezistan na Terazijama.

Paljenjem sveća i minutom ćutanja prolaznici i zainteresovani građani pridružili su se nadi da će ostalih 13 bioskopa svojevremeno privatizovanog “Beograd filma” preživeti “ovu dugu i tešku bolest koja je odnela ‘Kozaru’ ”.

Povodom požara u kojem je izgoreo nekadašnji bioskop “Kozara”, inicijativa “Bioskopi: Povratak otpisanih” saopštila je bila da je taj događaj možda i najbolja slika društva u Srbiji danas.

“Uzrok požara nisu ‘neispravne električne instalacije’, već je sistematski nemar vlasnika Beograd filma Nikole Đivanovića i kupca prostora ovog bioskopa Ivice Todorića, doveo do ovakvog rezultata”, navela je u saopštenju inicijativa “Bioskopi: Povratak otpisanih” i izrazila nadu da će se u sudskom procesu protiv Đivanovića što pre rasvetliti kompletna pozadina “bahate privatizacije 14 bioskopa 'Beograd filma' “.

Bioskopsku mrežu "Beograd filma" činili su, osim "Kozare", i bioskopi "Zvezda", "Jadran", "Kosmaj", "Central", "Slavica", "Avala", "Jedinstvo", "Drina", "Partizan" i "Voždovac", a većina ih se nalazila u centru grada.

Inicijativa “Bioskopi: Povratak otpisanih” do sada je izvela više akcija kojim su želeli da skrenu pažnju na uništenu bioskopsku mrežu u Beogradu.

“Danas nema predstava. Dođi juče” naziv je poslednje akcije ove grupe izvedene 12. Novembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: