Kan: „Zlatna palma” za „Ljubav”

Kao što je i bilo očekivano, Austrijanac Mihael Haneke trijumfovao je na 65. Kanskom festivalu osvojivši „Zlatnu palmu” za film „Ljubav” (Amour).

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2012.

20:06

Default images

Film, snimljen u francusko-nemačko-austrijskoj koprodukciji, prati priču o požrtvovanom suprugu (Žan-Luj Trentinjan) čija je žena (Emanuel Riva) na samrti.

To je kamerna, bolna drama o ljubavi koja se suočava sa smrtnošću, u životu dvoje ostarelih profesora muzike čiji brak ugrožava demencija.



Budući da je 2009. osvojio „Zlatnu palmu” za film „Bela traka” (Das weiβe Band), Haneke se pridružio uglednom klubu dvostrukih pobednika u kome su još Frensis Ford Kopola, Bile Ogast, Emir Kusturica, Šohei Imamura i braća Žan-Pjer i Lik Darden.

Gran pri festivala osmočlani žiri na čelu sa italijanskim rediteljem Nanijem Moretijem dodelio je filmu „Rijaliti” (Reality) Italijana Matea Garonea, tragikomediji o prodavcu ribe koji po svaku cenu želi da postane poznat. U glavnoj ulozi je briljirao Anijelo Arena, zatvorenik koji već 20 godina služi kaznu u zatvoru i nije mogao da prisustvuje premijeri u Kanu.



Danac Mads Mikelsen proglašen je za najboljeg glumca, a Rumunke Kristina Flutur i Kozmina Stratan za najbolje glumice.

Mikelsen tumači razvedenog oca tinejdžera koji biva nepravedno optužen za zlostavljanje devojčice u psiholođkom trileru „Lov” (Jagten) Tomasa Vinterberga.



Kristina Flutur i Kozmina Stratan igraju bivše ljubavnice od kojih se jedna zamonašila i stradala drami „Iza brda” (Dupã dealuri) Kristijana Munđijua, u istinitoj priči o smrtonosnom „isterivanju đavola” u jednom pravoslavnom manastiru 2005. godine. Film je Munđijuu doneo i nagradu za scenario.



Meksikanac Karlos Rejgadas dobio je nagradu za najbolju režiju, a njegov film „Posle senke, svetlost” (Post tenebras lux) nagrađen je i za scenografiju.

Autor je ovu onirističku priču o bogatoj gradskoj porodici koja se preselila u kuću usred meksičkih planina uporedio sa ekspresionističkom slikom, a mnogi novinari u Kanu pohvalili su njegov nadrealni stil nalik Bunjuelovom.



Nagradu žirija dobio je film „Anđeoski deo” (The Angel's Share) Britanskog veterana Kena Louča kome je ovo bio 11. film u takmičarskoj selekciji Kana.

To je slatko-gorka komedija smeštena u Glazgov o četvorici prestupnika osuđenih na društveni rad koji odlučuju da ukradu kutiju skupocenog viskija kao kartu za bolji život.

Louč je apelovao da „pošaljemo našu solidarnost” onima koji se suočavaju sa drastičnim merama štednje zbog ekonomske krize.



„Zlatnu kameru” za najboljeg debitanta dobio je američki reditelj Ben Zajtlin za film „Zveri južnjačke divljine” (Beasts Of The Southern Wild). On ju je nazvao „nagradom za hrabrost i veru”.



Može se reći da su nagrade manje-više bile po ukusu kritike i publike, koje su od početka navijale za Hanekeov i Munđijuov film.

Iznenađenje je da među laureatima nema trećeg favorita sa liste najbolje ocenjenih, „Rđa i kost” (De Rouille & D'os) Francuza Žaka Odijara, u kome Marion Kotijar maestralno glumi trenera kitova-ubica koja u nesreći ostaje bez nogu i zaljubljuje se u boksera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: