"Biba Struja" premijerno 4. maja

Autori serijala Ciklotron i Marka Žvaka na TV B92 - Dušan Šaponja i Dušan Čavić više od tri godine pripremali su svoj prvi dugometražni dokumentarni film - "Biba Struja", koji će premijerno biti prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Beldocs festivala 4. maja u 20h u Sava centru.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

12:08

Default images

"Biba Struja" je film o Slaviši Pajkiću, čoveku koji u svojim rukama može da isprži viršlu.

Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Pajkić je ceo život posvetio električnoj struji sa kojom se "druži" i danas. Naime, njegov organizam je otporan na struju i on kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo.

U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord, Pajkić se suočava sa slabljenjem "moći" zbog starenja njegovog organizma.

Kako će gubitak ove sposobnosti uticati na njega i da li će naučnici uspeti u potpunosti da objasne ovaj fenomen, pokušali su da otkriju autori filma u dokumentarcu o "čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu".

Biba ima ektodermalnu displaziju, retko oboljenje koje za posledicu ima veoma suvu kožu i otpornost na električnu energiju.

Leto je za Bibu noćna mora, on se ne znoji, jer njegov organizam ima smanjen broj znojnih žlezda i dva sloja kože manje nego što je uobičajeno, te mora da koristi spoljašnje izvore hlađenja (oblači mokre majice i slično).

Biba je otporan na visoki napon. Pravi strujno kolo sa ljudima i pušta im struju, istovremeno kontrolišući njen napon.
Autori filma Dušan Èaviæ i Dušan Šaponja sa junakom filma

Biba ne jede meso, ribu, nije pročitao nijednu knjigu, tvrdi da poseduje znanja kojih nema u knjigama i smatra da je na ovoj planeti po kazni.

Dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine je dodirnuo nekoliko hiljada volti, a 2003. godine je zagrejao vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.

O njemu su izveštavali mnogi svetski mediji. Poslednje gostovanje imao je u Rio de Žaneiru na TV Globo, najgledanijoj brazilskoj televiziji, u emisiji koju gleda vise od 30 miliona ljudi.

Sa projektom "Biba Struja" Šaponja i Čavić su 2010. godine pobedili na "pitch" sesijama na "Zagrebdoxu" i "IDFA festivalu" u Amsterdamu.

Dobili su podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Skupštine grada Beograda, a iza filma je stalo i pet inostranih televizija, od kojih su dve javni servisi - austrijski ORF i danski DR TV, kao i švedski obrazovni program UR i kanadske televizije TV Ontario i TV Knowledge.

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 4. do 9. maja, pod sloganom "Koji film", u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, bioskopu "Fontana" u Beogradu i Kulturnom centru i "Areni" u Novom Sadu.

Biće prikazano 29 filmova iz celog sveta, u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: