Ukupno 29 fimova na 5. Beldocsu

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 4. do 9. maja, pod sloganom "Koji film", u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Fontana u Beogradu i Kulturnom centru i Areni u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2012.

14:36

Default images

Biće prikazano 29 filmova iz celog sveta, u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu.

Osnivač i direktor Beldocsa Mladen Vušurović izrazio zadovoljstvo što je festival stigao do svog malog jubileja i što ga je konačno podržalo Ministarstvo kulture Srbije. On je zahvalio i nadležnim institucijama koje od ranije pomažu Beldocs, a posebno Fondu za otvoreno društvo.

"To nam daje optimizam, ali je novac koji smo dobili dovoljan tek za najam i prevod filmova. Za poslove organizacije morali smo da angažujemo volontere", rekao je on na konferenciji za novinare u Domu omladine.

Vušurović je naglasio da je kvalitet programa na visokom nivou i da će ponuditi publici domaće, kao i dve evropske premijere. U selekciji su zajedno sa njim učestvovali filmski kritičar Miroljub Stojanović i reditelji Vladimir Perović i Boris Mitić.

Na otvaranju 4. maja u Sava centru biće prikazana dva domaća dokumentarca - "Biba struja" Dušana Čavića i Dušana Šaponje - akcioni portret neobičnog junaka koji prži viršle golim rukama i film o najvatrenijem članu "Otpora" pod nazivom "Lice revolucije" Vladimira Milovanovića.

Međunarodni program predstavlja jedan od mogućih preseka aktuelne produkcije dokumentarnog filma, sa trenutno najatraktivnijim svetskim naslovima.

Među njima su „Najmanje mesto na svetu“ Tatjane Huezo (dobitnik Gran prija na Dok Lajpcigu), "Ovo nije Kalifornija" Marten Persiela (nagrađen na Berlinalu), „Porodični portret u crno belom“ Julije Ivanove (dobitnik nagrade za najbolji kanadski film na Hot Doksu u Torontu).

Na 5. Beldocsu biće prikazano ukupno 13 filmova iz Srbije, od kojih se osam takmiči za titulu „najbolji srpski dugometražni dokumentarni film“.

Biće dodeljene i nagrade za najbolji film u međunarodnoj takmičarskoj selekciji i nagrada stručnog žirija Fipresci.

Za svečano zatvaranje 9. maja u Sava centru najavljena je srpska premiijera filma „Marina Abramović: Umetnik je prisutan“ Metjua Ejkersa, koji nudi fascinantno putovanje u svet radikalnog performansa, ali i intimni portret beskrajno intrigantne žene koja ne povlači granicu između umetnosti i svakodnevnog života.

U okviru programske celine Angažovani dokumentarni film" biće predstavljeni filmovi o ljudskim pravima i društveno angažovani filmovi, koji će biti i povod za tribine posle projekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: