Baljak: Kvalitetan "kratki metar"

Umetnički direktor 59. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Janko Baljak izjavio je da će program, koji se svečano otvara večeras, biti veoma kvalitetan i zanimljiv.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 30.03.2012.

14:49

Default images

"Video sam svih 130 domaćih i stranih filmova iz takmičarske selekcije i pratećih ciklusa i vrlo sam zadovoljan onim što možemo da ponudimo publici", rekao je on na konferenciji za novinare u Domu omladine. Baljak je ocenio da je domaća produkcija bolja nego proteklih godina.

"To je možda dokaz da je promena koju smo uveli pre devet godina, kada je ovaj festival postao međunarodni, urodila plodom. Čini mi se da naši autori sada sa više odgovornosti i kreaciije pristupaju kratkoj formi", rekao je on.

Što se tiče pratećih programa posebno je preporučio cikluse poljskih i izraelskih filmova, kao i dokumentarce "Zemlja znanja" (Hrvatska) o sudbini studentskih protesta u novom veku i "Jajne ćelije za kasnije" (Holandija).



Gošća Festivala je Marieke Šelart (35), autorka tog filma na temu kako se savremena mlada žena bori sa biološkim satom, te odlučuje da produži plodnost zamrzavajući svoje jajne ćelije.

"To je vrlo lični film. Kada sam ga započela nisam bila svesna da će biti prikazan na puno festivala i čak na televiziji, što je dobro jer mi je pomoglo da se ne stidim dok snimam", rekla je ona i istakla da su teme potomstva, bebe, porodice ili singl statusa vrlo intimne i da je zato smatrala da je najbolje da ih u filmu prikaže na subjektivan način. Sam medicinski čin obavila je u Briselu, jer u vreme kada je započela proces u Holandiji to nije bilo dozvoljeno.

"Film je izazvao velike javne debate, povećalo se razumevanje za ovu temu i sada je i u Holandiji moguće zamrzavanje jajnih ćelija", rekla je Šelart.



Beogradski festival
biće otvoren dokumentarcem "Sonja" (43 minuta) u kojem autorka Dragana Kanjevac daje portret glumice Sonje Savić. Taj film kao debitantski projekat "Bastards produkcije" novinarima su predstavili mladi producenti Gorana Grozdanić i Nenad Veličković.

"Želja nam je da pokažemo da novac nije primarna stvar u kinematografiji. Važnije su ideje i hrabrost da se one realizuju", izjavila je Grozdanićeva.

Veličković je dodao da je film radila grupa entuzijasta tokom gotovo dve godine, a neki sagovornici snimani su i u inostranstvu (u Sloveniji i Italiji).

On je rekao da je materijal fantastičan, ali da nije moglo sve da uđe u ovaj film, pa je u planu rad na fimu u četiri nastavka za televiziju. Prvi takmičarski blok na ovogodišnjem festivalu namenjen je kratkoj igranoj formi.

Svoje filmove, koji će biti prikazani večeras, na konferenciji su predstavili Marko Kostić ("Mašinica"), reditelj Goran Joksić i producent Olivera Ježina ("Zid"), Mihajlo Jevtić ("Gagarin i ja") i Miloš Milošević ("Vreme bliskosti").

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: