Diznijev film u minusu 200 miliona

Film "Džon Karter (John Carter)" ostvario je jedan od najvećih finansijskih gubitaka u istoriji filma, a kompanija Volt Dizni očekuje da će ukupno izgubiti oko 200 miliona dolara.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

12:31

Default images

Srpska premijera 3D avanture "Džon Karter - između dva sveta" bila je u sredu 7. marta u bioskopu Kolosej, a film se i dalje nalazi na redovnom bioskopskom repertoaru.

Film koji govori o vojnom kapetanu koji odlazi na Mars mogao bi da izgubi 80-120 miliona dolara tokom prikazivanja još u prvom tromesečju. Diznijeve deonice pale su za jedan procenat samo nekoliko sati posle objavljivanja podataka o gubitku.

Ugledna kompanija ipak će ovaj kvartal završiti u plusu, i to uglavnom zahvaljujući svojim TV kanalima i programima. Procenjuje se da je produkcija "Džona Kartera" koštala oko 250 miliona dolara, kao i da je Dizni potrošio još 100 miliona dolara na promociju.

Film u kojem glavnu ulogu igra Tejlor Kič (Taylor Kitsch) dobio je od kritike samo prosečne ocene, dok ga je njujorški "Time Out" opisao kao "smrtno dosadan".

Čelnik "Piksara (Pixar)" Endrju Stanton (Andrew Stanton), prethodnih godina imao je puno uspeha sa filmovima kao što su "U potrazi za Nemom" i "Wall-E". Film "Džon Karter" temelji se na književnom serijalu autora "Tarzan", Edgara Rajsa Berouza (Edgar Rice Burroughs). Avanture su počele s "Marsovskom princezom (A Princess of Mars )" 1912, a završile sa "Džonom Karterom (John Carter of Mars)",  koji je objavljen posle autorove smrti 1964. godine.

Tokom prikazivanja film je zaradio oko 184 miliona dolara na blagajnama širom sveta, ali bioskopima od tog prihoda ide skoro polovina sume.
 
"Dizni" se nada da će svoju tekuću finansijsku situaciju popraviti kada krenu drugi visokobudžetni filmov iu prikazivanje kasnije ove godine. Svoj red čekaju "Osvetnici (The Avengers)", koji će premijerno biti prikazan u maju  i "Hrabra (Brave)" koji je Disney/Pixar spemio za jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: