Američka premijera za "Pisma ocu"

Dokumentarni film "Pismo ocu" mladog reditelja Srđana Keče iz Srbije imaće u aprilu severnoameričku premijeru na festivalu Full Frame u Daramu u Severnoj Karolini, kao jedini u takmičarskom programu sa Balkana.

Izvor: SEECULT
Podeli

Na 15. izdanju festivala Full Frame, koje će biti održano od 12. do 15. aprila, u takmičarskom programu biće prikazano 40 dugometražnih i 17 kratkih dokumentarnih filmova iz celog sveta, prenosi portal SEEcult.org.

Keča filmom “Pismo ocu”, koji je i svojevrsni portret njegovog pokojnog oca, preispituje individualnu odgovornost običnih ljudi zatečenih u vihoru rata. Pokušavajući da razume način na koji je njegov otac izabrao da umre, Keča istražuje zaboravljene fotografije, pisma i kućne video snimke kojima se vraća u vreme Jugoslavije 70-ih godina, kada su njegovi roditelji započeli vezu. Putovanje kroz prošle godine otkriva i zaostale užase nedavnih ratova na Balkanu, koji i dalje razdvajaju ljude i porodice.

Film "Pismo ocu" nagrađen je kao najbolji dokumentarni film sa Balkana 2011. godine na Dokufestu u Prizrenu, a međunarodnu premijeru imao je na prestižnom festivalu IDFA u Amsterdamu. Nominovan je i za nagradu Silver Eye češkog Instituta za dokumentarni film, za najbolji srednjemetražni film iz Istočne Evrope."Pismo ocu" učestvovaće i na Festivalu dokumentarnog filma u Ljubljani od 22. do 29. marta, kao i festivalu GoEast u Visbadenu u Nemačkoj od 18. do 25. aprila, te na festivalu Crossing Europe u Lincu od 24. do 29. aprila, te na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Londonu od 23. maja do 3. juna.

Publika u zemljama bivše Jugoslavije imaće uskoro više prilika da vidi "Pismo ocu", koji distribuira zagrebački "Restart".

U Srbiji će biti prikazan u 30 gradova, u okviru turneje beogradskog filmskog festivala Slobodna zona, na kojem je krajem 2011. premijerno i prikazan u Beogradu.

Srđan Keča je učestvovao u osnivanju Centra za dokumentarni film u Beogradu, koji je i vodio od 2005. do 2008. Potom je radio kao selektor programa na filmskom festivalu “Slobodna zona”.

Diplomirao je 2011. godine na Nacionalnoj školi filma i televizije (NFTS) u Londonu, a studirao je i u Ateljeu Varan i skrenuo pažnju na sebe već prvim filmom “Posle rata” (2006), snimanim više od osam meseci u planinama na Kosovu.

Veliki uspeh ostvario je i filmom “Miraž” (2011), snimljenim u Dubaiju posle naleta ekonomske krize. Taj film pobedio je prošle godine na festivalu “Pravo ljudski” u Sarajevu, a prethodno je dobio i nagradu za izvanredno ostvarenje mladog reditelja na Filmskom festivalu u Kotbusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu