“ 'Doktor Rej i đavoli' je legenda“

Srpski igrani film "Doktor Rej i đavoli" biće premijerno prikazan sutra, 4. marta uveče na zatvaranju 40. Festa, ali početak bioskopske distribucije još nije utvrđen jer se u toku kontakti za učešće na nekim velikim inostranim festivalima, najavio je reditelj Dinko Tucaković.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovaj film je deo većeg projekta koji će obuhvatiti i dokumentarni film i knjigu, rekao je Tucaković dodajući da će od igranog materijala biti napravljena i serija od četiri epizode.

Priča po scenariju Tucakovića i Dimitrija Vojnova dešava se 60-ih godina 20. veka kada je velikog američkog reditelja Nikolasa Reja u Beograd doveo tadašnji direktor "Avala filma" Ratko Dražević sa ambicioznim planovima, koji nisu realizovani jer je Rej bio u umetničkoj, a i u životnoj krizi.

Reja igra britanski glumac Pol Lionard Marej, a Draževića Dragan Bjelogrlić, koji je dobio najviše čestitki nakon novinarske projekcije.

U ansamblu su i Bojan Dimitrijević (Mihiz), Gordon Marej (u liku Orsona Velsa), Pavle Pekić, Ana Sofrenović, Lena Bogdanović..

Tucaković je podsetio da je istinita priča o Rejovom boravku u Beogradu dosta zamagljena, ali da je to ostavilo prostor autorima filma da izmaštaju moguće događaje.

"Likovi u filmu tretirani su više kao mit nego kao dokument. Pojedini akteri su melanž više različitih stvarnih ličnosti. Nadam se da smo dobili lepu sliku jednog bitnog perioda, sa dozom humora i u retro stilu, kao omaž starim filmovima", rekao je Tucaković.

Bjelogrlić je rekao da je Dražević čovek o kojem se malo znalo, a mnogo pričalo i da je kao filmski lik izuzetno inspirativan.

"Iza njega je ostalo malo podataka, a mnogo anegdota i to kontroverznih. Naš film je napravljen više na legendi nego na biografiji, što je za jedno autorsko ostvarenje sasvim legitimno", rekao je on.

Marej je izjavio da je za njega rad na ovom filmu bio fascinantan jer je uključio i njegovo lično iskustvo života u Beogradu kao stranca i divan glumački izazov.

"Često nisam razumeo šta se dešava, ne znam vaš jezik. Bio sam u sličnoj poziciji kao Rej, što mi je pomoglo u tumačenju lika. Inače, Rej je velika enigma, bio je filmska legenda, ali privatno vrlo zatvorena osoba. Dinko i ja smo pokušali da proniknemo šta je želeo, šta ga je motivisalo", rekao je Marej.

Film uključuje i dokumentarne snimke Beograda iz 60-ih godina, kao i delove Tucakovićevog filma "Bernisa" koji "glume" film koji Rej pokušava da snimi u produkciji "Avala filma".

Producent Marko Jocić (iz kompanije "Viktorija film") ukazao je da je ovaj projekat, kao i generalno srpski film, imao i još ima problema sa finansiranjem, mada je dobio izvesna sredstva od Ministarstva kulture Srbije.

"Projekat smo započeli 2009, a snimanje krajem 2010. godine, ali priča još nije završena, jer nemamo para za filmsku kopiju. Na Festu će biti prikazan sa ''HD kema''", rekao je on.

Film/TV

Drugi dan 59. Kratkog metra

Dokumentarnim filmom “Sonja” Dragane Kanjevac o Sonji Savić, u petak uveče u Domu omladine Beograda počeo je 59. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film/TV subota 31.03. 09:00 Komentara: 0

"Dokumentarci zamenili medije"

Dokumentarni filmovi zamenili su novine kao glavni izvor za istraživačko novinarstvo, jer su novinski standardi u "naglom opadanju", izjavio je američki glumac i reditelj Robert Redford.

Film/TV petak 30.03. 20:11 Komentara: 3

Nastavak komedije ''Blizanci''

Komedija iz 1988. godine ''Blizanci'' (Twins) u kojoj su braću igrali Deni De Vito i Arnold Švarceneger dobiće svoj nastavak, a blizanci će dobiti brata koga će igrati Edi Marfi.

Film/TV petak 30.03. 17:38 Komentara: 2

Nagrada za "Klip" u Viljnusu

Film “KLIP” rediteljke Maje Miloš ostvario je značajan uspeh na Međunarodnom Filmskom Festivalu u Viljnusu (International Film Festival Vilnius). gde je Isidora Simijonović osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Film/TV petak 30.03. 16:28 Komentara: 1

Baljak: Kvalitetan "kratki metar"

Umetnički direktor 59. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Janko Baljak izjavio je da će program, koji se svečano otvara večeras, biti veoma kvalitetan i zanimljiv.

Film/TV petak 30.03. 14:49 Komentara: 0

Počinju posete svetu Harija Potera

U londonskom studiju Warnera, u subotu 31. marta počeće posete zabavnom parku "Kako se snimao Hari Poter", koji će ugostiti zaljubljenike u avanture dečaka čarobnjaka koji će moći do vide vide kulise, kostime i scenografiju iz filmova napravljenih o Poteru po bestseler knjigama Džoane Rouling.

Film/TV petak 30.03. 12:20 Komentara: 0
strana 1 od 61 idi na stranu