Preminuo montažer Marko Glušac

Poznati beogradski montažer Marko Glušac preminuo je 8. februara u 43. godini u Beogradu, nakon teške bolesti.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

14:43

Default images

Marko Glušac, jedan od naših najboljih filmskih montažera je rođen 1969. godine. Diplomirao je Filmsku montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1992. godine radio je kao montažer na velikom broju dokumentarnih i na trideset dugometražnih igranih filmova. Dobitnik je više nagrada za montažu na festivalima u Kelnu, Herceg Hovom i Novom Sadu i Beogradu.

Poslednjih godina radio je i kao predavač na predmetu montaža na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Kao montažer učestvovao je u stvaranju skoro svih bitnih srpskih filmova u proteklih nekoliko decenija. Debitovao je 1993. godine u filmu Olega Novkovića "Kaži zašto me ostavi", a njegov montažerski potpis stoji ispod filmova "Montevideo, Bog te video", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Nebeska udica", "Mehanizam", "Normalni ljudi", "Munje", "Sivi kamion crvene boje", "Kordon", "Bumerang", "Nataša", "Profesionalac", "Mi nismo anđeli 2 i 3", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Četvrti čovek", "Edit i ja". Poslednji angažmani su mu bili na montaži filma "Crna Zorica" čija je bioskopska premijera zakazana za 20. mart, kao i u filmu "Krugovi" Srdana Golubovića, čija se produkcija privodi kraju.

Pored igranih i dokumentarnih filmova aktivno je bio uključen i na montaži dramskih televizisjkih serija, kao što su "Na terapiji", "Vratiće se rode" i "Vojna akademija", koja se upravo prikazuje na javnom servisu RTS-a.

Komemorativni skup povodom Gluščeve smrti biće održan u petak u Muzeju jugoslovenske kinoteke sa početkom u 12h.

Marko Glušac biće sahranjen u subotu (13h) u Aleji zaslužnih velikana na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: