"Parada" dobila nagradu publike

Film "Parada" Srđana Dragojevića dobio je četrnaesti po redu Panorama Audience Award za najbolji igrani film, a nagrada za najbolji dokumentarni film u istom sektoru dodeljen je filmu "Marina Abramović- Umetnica je prisutna" na ovogodišnjem Berlinale festivalu.

Podeli

Panorama Audience Award se dodeljuje od 1999. godine. Od 2011. dodeljuju se dve nagrade: za najbolji igrani i najbolji dokumentarni film. Tokom festivala, gledaoci su glasali za filmove posle prikazivanja ili online. Prebrojano je preko 23 500 glasova.

"Parada" je pozvana u program "Panorama", kao jedini film iz našeg regiona, od 20 koliko je konkurisalo za taj festival A kategorije. "Parada" je snimana u saradnji sa producentskim kućama iz više eks-ju republika. U početku Srđan Dragojević je nailazio na velike finansijske teškoće tokom višegodišnjeg rada na ovom projektu, dok Ministarstvo kulture na kraju nije dalo dodatnu pomoć za laboratorijsku obradu.

 

Dokumentarni film o životu poznate umetnice Marine Abramović nazvan je po njenoj njujorškoj izložbi iz 2010 - "Marina Abramović - umetnica je prisutna". Reditelj i producent dokumentarca su Metju Ejkers i Džef Dupre koji su posetili njenu izložbu u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku i ona ih je istovremeno oduševila i šokirala.

Ove godine Panorama je prikazala 53 filma iz 37 zemalja, od kojih je 20 dokumentarnih. Dok je pobednik u kategoriji dokumentarnog filma "Marina Abramović- Umetnica je prisutna " od prvog dana bio u na vrhu liste, ishod takmičenja za najbolji igrani film bio je neizvestan do samog kraja.

Drugi na listi za najbolji igrani film našao se italijanski film "Diaz - Don't Clean Up This Blood", a na trećem film "Xingu" Cao Hamburgera.

Dokumentarni filmovi koji su se našli na listi iza filma o Marini Abramović su "Call Me Kuchu", na drugom mestu, i "La Vierge, les Coptes et Moi (The Virgin, The Copts And Me)", na trećem.

Film/TV

Žiri FEST-a spreman za ocenjivanje

Članovi žirija takmičarskog programa "Evropa van Evrope" u okviru 40. FEST-a, u današnjem razgovoru sa novinarima nisu želeli da komentarišu pojedinačne filmove, ali su pozitivno ocenili takmičarsku selekciju i ceo festival.

Film/TV sreda 29.02. 17:35 Komentara: 2

Konferencija o filmu u Kinoteci

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković u petak 2. marta otvoriće u zgradi Jugoslovenske Kinoteke ekspertsku konferenciju na temu "Kriza u filmskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi - izazovi finansiranja mikrobudžetnih filmova".

Film/TV sreda 29.02. 13:58 Komentara: 0

Ženski filmski maraton u REX-u

U okviru osmomartovskog specijalnog izdanja "Slobodne zone u REX-u" zajedno sa Rekonstrukcijom - ženski fond i Mrežom Žene u crnom biće predstavljen Ženski Filmski Maraton i na taj način obeležen Dan žena.

Film/TV sreda 29.02. 13:18 Komentara: 0

Meril Strip pomaže Vajoli Dejvis

Trostruka dobitnica Oskara Meril Strip poklonila je 10.000 dolara školi na Roud Ajlendu koju podržava Vajola Dejvis, crna glumica kojoj je u nedelju izmakao Oskar za najbolju žensku ulogu u korist Stripove.

Film/TV sreda 29.02. 11:45 Komentara: 0

Majkl Man snima dokumentarac za HBO

Holivudski reditelj Majkl Men oprobaće se i u radu na televiziji, u novoj dokumentarnoj seriji o ratnim fotoreporterima koja će pratiti nove generacije fotografa koji izveštavaju o konfliktima u Meksiku, Brazilu, Ugandi i Libiji, saopštila je kablovska televizija HBO.

Film/TV sreda 29.02. 11:41 Komentara: 0
strana 1 od 59 idi na stranu