Premijera filma "Vrata Srbije”

Premijera dokumentarno-igranog filma "Vrata Srbije - Mojsinjska Sveta gora" u režiji Marka Dabića biće održana 9. februara u velikoj dvorani Doma sindikata u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Film je sniman prošlog leta pored Južne Morave, u Stalaću i okolini, kod ostataka kule epskog junaka vojvode Prijezde, koga igra Vojin Ćetković.

Prema rečima mladog reditelja, ovaj film će doprineti da šira publika upozna oblast koja ima čak 77 crkava i crkvišta, podizanih između 7. i 14. veka u Mojsinjskim planinama, iznad Južne Morave.

Scenaristkinja, profesorka književnosti i publicista Milanka Milosavljević ističe da je taj prostor "značajan u kulturnom, verskom i istorijskom smislu" i da "tu lepotu koju imamo treba da podelimo sa drugima".

U igranom delu filma učestvuju, uz Ćetkovića, Marko Živić, Ivan Vučković, Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Rada Ðuričin, Nebojša Milovanović, Mariana Mičić, Mirjana Marković, Dejan Tončić i drugi.

Film/TV

Žiri FEST-a spreman za ocenjivanje

Članovi žirija takmičarskog programa "Evropa van Evrope" u okviru 40. FEST-a, u današnjem razgovoru sa novinarima nisu želeli da komentarišu pojedinačne filmove, ali su pozitivno ocenili takmičarsku selekciju i ceo festival.

Film/TV sreda 29.02. 17:35 Komentara: 2

Konferencija o filmu u Kinoteci

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković u petak 2. marta otvoriće u zgradi Jugoslovenske Kinoteke ekspertsku konferenciju na temu "Kriza u filmskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi - izazovi finansiranja mikrobudžetnih filmova".

Film/TV sreda 29.02. 13:58 Komentara: 0

Ženski filmski maraton u REX-u

U okviru osmomartovskog specijalnog izdanja "Slobodne zone u REX-u" zajedno sa Rekonstrukcijom - ženski fond i Mrežom Žene u crnom biće predstavljen Ženski Filmski Maraton i na taj način obeležen Dan žena.

Film/TV sreda 29.02. 13:18 Komentara: 0

Meril Strip pomaže Vajoli Dejvis

Trostruka dobitnica Oskara Meril Strip poklonila je 10.000 dolara školi na Roud Ajlendu koju podržava Vajola Dejvis, crna glumica kojoj je u nedelju izmakao Oskar za najbolju žensku ulogu u korist Stripove.

Film/TV sreda 29.02. 11:45 Komentara: 0

Majkl Man snima dokumentarac za HBO

Holivudski reditelj Majkl Men oprobaće se i u radu na televiziji, u novoj dokumentarnoj seriji o ratnim fotoreporterima koja će pratiti nove generacije fotografa koji izveštavaju o konfliktima u Meksiku, Brazilu, Ugandi i Libiji, saopštila je kablovska televizija HBO.

Film/TV sreda 29.02. 11:41 Komentara: 0
strana 1 od 59 idi na stranu