Prva nagrada za "Klip" u Roterdamu

Debitantski igrani film "Klip" rediteljke Maje Miloš dobitnik je "Tigra" (Hivos Tiger), prve nagrade na 41. Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu, a takođe je dobio i nagradu holandske kritike.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 04.02.2012.

11:48

Default images

"Klip" je bio prikazan u okviru zvaničnog takmičarskog programa "Tiger Award Competition", a to mu je ujedno bila i internacionalna premijera, kao i prvo zvanično učešće jednog srpskog filma na ovom svetskom festivalu A kategorije. U Roterdamu se dodeljuju tri ravnopravne "Hivos Tiger" nagrade u vrednosti od po 15.000 evra - u konkurenciji je bilo 15 filmova - a ove godine uz "Klip" dobili su je i kineski "Egg and Stone" (r. Huang Ji) i čileansko-holandski  "De jueves a domingo" (r. Dominga Sotomayor) (Chile/Netherlands). Brazilski film "Neighbouring Sounds" (r. Kleber Mendonça Filho) dobio je FIPRESCI nagradu, a kineski "Sentimental Animal"  (r. Wu Quan) nagradu NETPAC.

U obrazloženju nagrade za "Klip" rečeno je: "Energično, buntovno, autentično, iskreno i otkrivajuće delo, koje modernim sredstvima opisuje "mobilnu" generaciju, koja dokumentuje svoj život snimcima na mobilnom telefonu. "Klip" postavlja mnoga pitanja i ne daje odgovore."

Govoreći o svom filmu Miloš je kazala da je snimanje bilo veoma složeno kako zbog teme, tako i zbog mlade i neiskusne ekipe. "Tri sam godine radila na filmu. Sa kastingom sam počela pre dve godine i tokom četiri meseca imali smo intenzivne probe sa veoma mladim glumcima. Kada smo došli na set, sve je ipak teklo iznenađujuće glatko, uprokos napornim scenama koje su glumci morali da dočaraju", izjavila je rediteljka.

Žiri koji je ove godine dodelio priznanja "Hivo Tiger" činili su: Eric Khoo, reditelj i producent iz Singapura, Tine Fischer, direktorka danskog festivala "CPH-DOX", izraelaski reditelj Samuel Maoz, dobitnik Zlatnog lava za film „Lebanon“, Helena Ignez P. de Mello e Silva, brazilska glumica i rediteljka i Ludmila Cvikova, direktorka međunarodne sekcije Filmskog instituta u Dohi.

Osim ove nagrade, "Klip" je osvojio i nagradu holandskih filmskih novinara koji film opisuju kao "smeo i zadivljujući debi" sa odličnim protretisanjem napuštene posleratne generacije u Srbiji.

Junakinja filma je tinejdžerka Jasna, koja živi u oskudici, sa teško bolesnim ocem, a svoje nezadovoljstvo i bes ispoljava eksperimantišući u seksu, drogama i izlascima, sve vreme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju.

Glavne uloge tumače Isidora Simijonović, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Monja Savić, Jovana Stojiljković, Vukašin Jasnić i Vladimir Gvojić. Direktor fotografije je Vladimir Simić, a montažer Stevan Filipović.

Ovo je prvi dugometražni igrani film Maje Miloš koja je 2008. godine diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za filmsku i televizijsku režiju. Mlada rediteljka za sobom već ima desetak kratkih igranih i dokumentarhin filmova.

Film "Klip" snimljen je u produkciji Filmske kuće "Baš Čelik" iz Beograda. Domaća premijera održaće se 8. marta u Beogradu, u distribuciji kompanije "Tuck".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: