Izašao program Berlinala

Novi filmovi Bilija Boba Torntona i Roberta Patinsona, priča o Mariji Antoaneti sa Dajanom Kruger u glavnoj ulozi, kineski ep "White Deer Plain" (Polje belog jelena) naći će se među 18 ostvarenja koji će se takmičiti za nagrade predstojećeg 62. filmskog festivala u Berlinu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2012.

15:33

Default images

Organizatori su danas predstavili program festivala, prvog velikog evropskog filmskog festivala ove godine, koji će trajati od 9. do 19. februara.

Van konkurencije, holivudskoj glumici Meril Strip biće dodeljena nagrada za životno delo, a ljubitelji sedme umetnosti biće u prilici da pogledaju rediteljski debi Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda", dokumentarce, ali i da prisustvuju radionicama o arapskom svetu posle prošlogodišnjih revolucija.

"Na festivalu će biti mnogo filmova o promenama koje se dešavaju u svetu", rekao je direktor festivala Diter Koslik, a preneli mediji.

Takmičarski program za glavnu nagradu - Zlatni medved - otvara francuski film "Farewell My Queen" (Doviđenja kraljice) Benoe Žakoa, drama o francuskoj revoluciji i Mariji Antoaneti koju glumi Dajana Kruger.

Bili Bob Tornton režirao je i glumi u drami "Jayne Mensfield''s Car" (Automobil Džejn Mensfild), zajedno sa Džonom Hartom, Robertom Duvalom i Kevinom Bejkonom.

"Polje belog jelena" svetsku premijeru imaće na Berlinalu, a prema najavama organizatora, rađen je po jednoj od najkontroverznijih priča u modernoj kineskoj književnosti. Film se bavi teškim životima nekoliko generacija porodica na kineskom selu, pola veka pre komunizma.

Među drugim takmičarima su film indonežanskog reditelja Edvina "Postcards From The Zoo" (Razglednice iz zoološkog vrta) o devojčici koju podiže čuvar žirafa, i "Caesar Must Die" (Cezar mora da umre) italijanskih reditelja Paola i Vitorija Tavianija koji su pokušali da jedan Šekspirov komad smeste u zatvorsko okruženje.

U konkurenciji su i britanska drama "Bel Ami" rađena po delu Gi de Mopasana sa Robertom Patinsonom, zvezdom "Sumraka" u glavnoj ulozi.



Prošle godine Zlatnog medveda dobio je iranski reditelj Ašgar Farhadi za film "Razvod". Film je nagrađen i u glumačkim kategorijama, a ove godine je nominovan za Oskara za najbolji strani film.

Farhadi je član osmočlanog žirija koji će ove godine birati pobednike. Žiri će predvoditi britanski reditelj Majk Li, a u njemu su i glumci Džejk Džilenhal, Šarlota Genzbur, fotograf Anton Korbidžin i francuski reditelj Fransoa Ozon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: