Runi Mara - od bogatašice do Lizbet

Glumici Runi Mara bila su potrebna dva i po meseca i pet probnih snimanja da bi dobila ulogu Lizbet Salander u holivudskoj ekranizaciji romana Stiga Lašona "Muškarci koji mrze žene" koji će se u beogradskim bioskopima pojaviti 5. januara.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.12.2011.

18:41

Default images

Reditelj filma Dejvid Finčer poznat je po svojoj posvećenosti detaljima - što je i sama Runi Mara osetila glumeći u njegovoj "Društvenoj mreži" - kada je jednu scenu sa Džesijem Ajzenbergom snimala čak 99 puta. Da bi postala Lizbet, Mara je morala da pokaže da je sposobna za transformaciju. "Nisam mogla da zamislim svoj život bez te uloge", rekla je ona.

Upravo je takav stav uverio Finčera da je ona prava osoba za ulogu koju su želele Skarlet Johanson, Natali Portman i Keri Maligan.

"Stvar koja je sve rešila za mene bila je to što ona nije prihvatala ne kao odgovor", rekao je Finčer AP-u. "A to je od suštinske važnosti za Lizbet. To je najzvažnija stvar. Zaboravite 44 kilograma, crnu kosu, tetovaže i pirsinge. Želeo sam nekoga ko neće stati a ona je samo grabila napred".

Za svoju ulogu Mara je dobila pohvale kritike, kartu za Holivud i nominaciju za Zlatni globus.

U intervjuu AP-u Mara (26) nije delovala kao glumica čijih pet minuta slave je došlo. Umesto toga delovala je kao neko ko jedva čeka da se završi čitava halabuka oko filma.



"Provela sam godinu dana 100 kilometara na sat, samo radeći, puna adrenalina. I sada mi je teško da se skinem sa toga. Za nekoga kao što sam ja, koji teži tome da ima fokus, veoma je teško ostati bez toga", objasnila je ona.

Runi Mara nikako ne deluje kao prirodan izbor za Lizbet, čvrstu, androgenu hakerku koja se udružuje sa novinarom Mikaelom Blumkvistom (Danijel Krejg) u istraživanju decenijama starog zločina.

Odrasla je u bogatom porodici u Bedfordu, Njujork. Njen otac bio je izvršni direktor tima Njujork Džajnsa a majka je potomak dve poznate američke porodice.

Njena starija sestra Kejt Mara prva je počela da se bavi glumom, najpre u brodvejskim mjuziklima a potom i na filmu i televiziji. Runi je trebalo vreme da pocne da glumi. Tek sa 20 je krenula na audicije. Glumila je male uloge u filmovima "Youth in Revolt" (Mladi buntovnici) i rimejku "Strave u Ulici brestova".

Film "Društvena mreža" bio je prekretnica u njenoj karijeri iako je provela svega četiri dana na snimanju.

"Bilo je to drugačije od svega što sam do tada radila. Posle toga postala sam probirljiva. Godinu dana nisam radila. Nije mi se radilo sve dok nisam dobila ovu ulogu jer sam pokušavala da nađem nešto do čega će mi biti stalo", rekla je Mara.
Razlika između uloge u "Društvenoj mreži" i Lizbet Salander je ogromna ali Mara tvrdi da joj je uloga Erile Olbrajt u "Društvenoj mreži" mnogo više strana od nekomunikativne Lizbet.

Finčer opisuje Lizbet kao "oštećenu besnu malu vranu". Kada je izabrao Runi Maru za ulogu rekao joj je: "U onom filmu si bila topla i ženstvena i komunikativna i zrela. To mi sada ne treba. Želim potpunu antitezu toga. Moramo da krenemo od nule".

Izbor za ulogu Lizbet bio je prilično javan. Iako je Mara pročitala većinu onoga što se o njoj pisalo na Internetu, dvomesečnu audiciju je provela zatvorena, pušeći, čitajući i istražujući lik i gubeći na težini.

Krejg je rekao da nije iznenađen ishodom. "Runi je izvanredno bistra, inteligenta i samosvesna žena. Njeni prioriteti su sređeni. Činjenica da je sve ispalo kako treba i da je ona jednostano neverovatna u filmu nije iznenađenje za nas. Svi smo to znali dok smo snimali film", rekao je on.

Da li će i druga dva filma biti snimljena za sada se ne zna. Film nije prošao najbolje u američkim bioskopima iako je švedska verzija trilogije najgledanija u Skandinaviji.

Za Runi Maru, međutim, problema nema. Trenutno radi sa velikanom Terensom Malikom na filmu "Lawless" (Bezakonje) ali je i dalje oduševljena Finčerom. "Potpuno mu verujem. Sve bih uradila za njega", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: