Šerlok Holms – film i knjiga

Za ljubitelje Šerloka Holmsa u bioskope 20. decembra dolazi film "Šerlok Holms: Igra senki", a izdavačka kuća "Portalibris" objavila je novu avanturu čuvenog detektiva - "Kuću svile" iz pera Entonija Horovica.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zanimljivo je da i film i knjiga nude drugačiji pogled na Holmsovog vernog prijatelja - doktora Vostona.

U filmu, Votson (koga glumi Džud Lou) je energični bivši vojnik i dostojan saputnik uzbudljivog Holmsa, koga igra Robert Dauni Džunior.

U knjizi, osamdeset godina posle smrti Artura Konana Dojla, britanski pisac Entoni Horovic ispričao je priču o Holmsu iz Votsonove vizure.

Holms je mrtav, a Votson star i sam posle dva braka, troje dece, sedmoro unučadi i uspešne medicinske karijere priseća se jedne njihove rane avanture, slučaja toliko misterioznog i šokantnog da je svoje beleške o tom slučaju zaključao na 100 godina u sefu.

U Londonu 1890. godine trgovac umetničkim delima Edmund Karsters moli Holmsa i Votsona za pomoć.

Njega proganja kriminalac koji ga prati još iz Amerike. Ubrzo potom događa se i ubistvo a slavni dvojac biva uvučen sve dublje u međunarodnu zaveru sa ciljem da poveže podzemni svet Bostona i maglovite ulice Londona.

Misteriozna i prošaputana fraza "kuća svile" povezuje najviše nivoe vlasti sa najdubljim ponorima kriminala i Holms strahuje da je nabasao na zaveru koja će uništiti društvo.

Horovic je britanski književnik i scenarista. Njega je sama Zadužbina Artura Konana Dojla izabrala da napiše nov roman o Šerloku Holmsu zbog njegovog ogromnog poznavanja dela Konana Dojla i sposobnosti da napiše zanimljivu i uzbudljivu priču.

Horovic je i autor brojnih knjiga za decu - poznat je po seriji romana sa Aleksom Rajderom, kao i scenarija za britanske krimi serije - "Herkul Poaro", "Ubistva u Midsameru" i "Fojlov rat".

Film/TV

Filmovi koji nas očekuju u 2012.

Filmovi Kventina Tarantina, Roberta Patinsona, Danijela Krejga i Dejvida Kronenberga neki su od najiščekivanijih filmova 2012. godine prema mišljenju uredništva britanskog lista "Indipendent".

Film/TV subota 31.12. 22:20 Komentara: 9

Runi Mara - od bogatašice do Lizbet

Glumici Runi Mara bila su potrebna dva i po meseca i pet probnih snimanja da bi dobila ulogu Lizbet Salander u holivudskoj ekranizaciji romana Stiga Lašona "Muškarci koji mrze žene" koji će se u beogradskim bioskopima pojaviti 5. januara.

Film/TV subota 31.12. 18:41 Komentara: 2

Novogodišnja noć na TV B92

31. decembra u 20.30h televizija B92 započinje odbrojavanje do Nove godine. Specijalni voditelji kroz novogodišnju noć biće ekipa Velike Srbije koja će nam najavljivati pojedine delove programa.

Film/TV subota 31.12. 18:15 Komentara: 4

“Montevideo” od januara na RTS-u

Televizijska serija ''Montevideo, Bog te video'' reditelja Dragana Bjelogrlića rađena u produkciji ''Intermedija netvorksa'' počeće da se prikazuje u januaru 2012. godine na prvom programu RTS-a, najavila je na konferenciji za novinare novinarka Majda Ropret-Filipović.

Film/TV sreda 28.12. 15:24 Komentara: 2

Počela trka za Oskare

Američka filmska akademija poslala je glasačke listiće svojim članovima kako bi nominovali takmičare u svim kategorijama za prestižnu nagradu Oskar, prenele su danas agencije.

Film/TV sreda 28.12. 11:43 Komentara: 0
strana 1 od 53 idi na stranu