Kolirin: Ne utičemo na politiku

Izraelski reditelj Eran Kolirin će otvoriti večeras, 30. novembra u Domu omladine 17. Festival autorskog filma na kome će, u glavnom programu, biti prikazan njegov film ,,Zamena”.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

17:33

Default images

Radnja film ''Zamena'', za koji je režiju i scenario radio Kolirin, prati čoveka kome se čini da po povratku kući sa posla nije ušao u svoj dom, jer je sve prazno, pusto i tiho. Međutim, on odjednom sagledava stvari koje ga fasciniraju - parking, stepenište, čestice prašine... Taj čovek vraća se kući kao turista i posmatra ponovo one stvari koje čine život. On stoji i posmatra svoj život spolja, ali nije siguran da li je taj život njegov.

Osvrnuvši se na svoj film ''Zamena'' ovaj izraelski reditelj je rekao da nema ideju da li će taj film nešto promeniti u nečijem životu ili u politici. On je dodao da ne zna zašto snima filmove, već samo da ima želju da snima i da izazove emociju kod osobe koja ga gleda.

,,Moja namera nije da pomerim ili usmerim ljude, to rade političari, samo želim da sa mojim gledaocima imam prijateljski odnos'', objasnio je on.

Govoreći o svom popularnom ostvarenju iz 2007. "Poseta orkestra", Kolirin je rekao da misli da je film, iako se bavio kulturnim razlikama između arapskog i jevrejskog sveta, pre odmogao u prevazilaženju razlika nego što je pomogao.

,,Umetnik ne može mnogo da utiče na politiku. Umetnost nema cilj, zato to i jeste umetnost'', rekao je izraelski reditelj.

Kolirin je pre svečanog otvaranja rekao da uvek voli ponovo da dođe u Srbiju gde ima prijatelje i gde mu se dopada srpska verzija bureka, ali da ne zna mnogo o srpskim filmovima i nije imao mnogo prilika da ih vidi.

,,Gledao sam nedavno film ''Beli, beli svet'' koji je bio potpuno iznenađenje za mene i veoma me je dotakao i oduševio'', rekao je Kolirin, dodavši da mu je jako teško da napravi paralele između izraelske i srpske kinematografije, jer ne bi mogao da izdvoji šta su to karakteristike izraeleske kinematografije.

Festival autorskog filma će se održavati u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu kulture Studentski grad, Muzeju Kinoteke i multipleksu “Kolosej“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: